Csaknem tízmilliárd eurót költöttek tavaly a németek a migránsok ellátására

2017. november 01. 15:46

Hiába csökkent a menedékkérők száma, ellátásuk költségei 73 százalékkal nőttek Németországban. Tavaly egy migránsra durván négymillió forintnyi eurót költöttek a hatóságok.

2017. november 01. 15:46

Több mint 70 százalékkal emelkedtek a menedékkérők ellátásának költségei Németországban tavaly az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kimutatása szerint, amelyről a Bild című lap számolt be szerdai számában.

A szövetségi kormány, a tartományi kormányok és az önkormányzatok tavaly 9,23 milliárd eurót (2860 milliárd forint) költöttek el a menedékkérők ellátásáról szóló törvény alapján, ami 73 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 5,2 milliárd euróhoz képest.

A költségek annak ellenére nőttek robbanásszerűen, hogy az ellátásra jogosultak száma a 2015-ös 974 551-ről 728 239-re csökkent. A Destatis szerint ez mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy emelkedett a menedékkérők elszállásolására használt ingatlanok bérleti díja, és a menekültügyi rendszer túlterheltsége miatt csak tavaly tudtak elkönyvelni sok 2015-ös költséget.

Egy menedékkérőre vetítve tavaly 12 680 euró közpénzt költöttek el, havonta durván ezer eurót. A tartományok sorában Észak-Rajna-Vesztfália áll az első helyen, ott egy év alatt 1,97 milliárd eurót fordítottak a menedékkérőkre. A második Bajorország 1,44 milliárd euróval, a harmadik Berlin 953 millió euróval.

A menedékkérők a szállás mellett havi 354 euró értékben kapnak juttatásokat, ebben benne van az étkezés, a ruházkodás és a testápolás költsége, valamint 135 euró szabadon elkölthető pénz. A menedékkérők így nagyjából 50 euróval kevesebbet kapnak, mint akik a szociális és munkanélküli ellátás leggyakoribb formájában, az úgynevezett Hartz IV segélyben részesülnek, ennek összege a lakásbérlet és a fűtés mellett 2015-ben havi 399 euró, tavaly pedig 404 euró volt.

(MTI)

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2017. november 02. 09:52
A közalkalmazotti bérskála szerint kb 566 euro a bruttóm. Meglátnék egy migrit ájfónnal, hát #&đĐŁ°*@@ bele!
Petykabá
2017. november 02. 09:09
gondoljatok bele, ha ezt a 10 milliárdot egy afrikai ország infrastruktúrájába tették volna bele, mennyivel többet tettek volna azokért az emberekért, akik helyben képzelik el folytatni az életüket... ebből a 10mrdból nem értek el semmit kb. Németországban. És ez nem fix költség ez éves költség, jövőre ugyanennyibe kerülnek majd akik eddig jöttek. Mondjuk elefáncsontpartnak adnának évi 10 mrd eurót, 30 év múlva egy élhető ország lenne, ehelyett németisztánt csinál a barom Merkel.
celoke
2017. november 01. 23:41
Nem értem, miért tűrik ezt a németek? Az ő adójukból hizlalják a léhűtő muzulmánokat, de még ha az EU adna is rá pénzt (de tudomásom szerint nem ad, a Soros hitelből akarja eltartatni a migránsokat), azok jelentős részét is a német befizetések teszik ki. A szorgalmas, munkaszerető németeknek már csak ösztönösen is tiltakoznia kellene a rengeteg léhűtő láttán, az meg, hogy az ő pénzükből tömik a migránst, mint a libát, mindennek a teteje... És az sem izgatja a németeket, hogy a mecsetekben hetente uszítják az imámok az ő megölésükre, kiirtásukra a muzulmán csőcseléket? Ráadásul még velük is fizettetik ki a saját hódítóik eltartását? El kellene már magyarázni a németeknek, hogy nem kell vég nélkül vezekelniük a nácik bűneiért! Joguk van megvédeni az országukat...
khomeini
2017. november 01. 22:53
"A költségek annak ellenére nőttek robbanásszerűen, hogy az ellátásra jogosultak száma a 2015-ös 974 551-ről 728 239-re csökkent. A Destatis szerint ez mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy emelkedett a menedékkérők elszállásolására használt ingatlanok bérleti díja, és a menekültügyi rendszer túlterheltsége miatt csak tavaly tudtak elkönyvelni sok 2015-ös költséget." Hol van itt kérem az európai számvevőszék, hol marad a kötelezettségszegési eljárás a kreatív könyvelés miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!