Kizárta a Zöldekkel való együttműködést a német szabadelvű FDP vezetője

2017. november 23. 07:37

Christian Lindner szerint a Zöldek összeesküvés-elméletekkel, ellenségesen léptek fel a kudarcba fulladt német koalíciós tárgyalásokon, ezért az FDP elnöke mindennemű együttműködést kizárt velük.

2017. november 23. 07:37

Mint arról nemrégiben a Mandiner is hírt adott, összeomlottak a Zöldek, az FDP és a Merkel-féle CDU közötti koalíciós tárgyalások Németországban, így Európa legnagyobb gazdasága kormányalakítási válság felé halad.

Az azt alkotó pártok színei alapján „Jamaica-koalíciónak” is becézett formáció azután omlott össze, hogy a konzervatív-szabadelvű FDP vezetője, Christian Lindner vasárnap felállt a tárgyalóasztaltól, döntését azzal indokolva, hogy „jobb sehogy sem, mint rosszul kormányozni”.

Lindner a Spiegelnek most bővebben is kifejtette döntését: szerinte a Jamaica-koalíció különféle vitás kérdések miatt bukott meg, a koalíciós tárgyalásokban szintén résztvevő Zöldek pedig összeesküvés-elméletekkel, ellenségesen léptek fel, mely miatt nem sikerült a szükséges bizalmi légkört kialakítani.

A szabadelvű párt vezetője egyúttal hozzátette: „belátható időn belül szövetségi szinten a Zöldekkel való együttműködés elképzelhetetlen. A tárgyalások folytatását kizárom”.

Lindnerék kilépése egyúttal megnyitotta a lehetőséget a történelmi vereséget szenvedő szociáldemokraták, és a választási hajrában erősen meggyengülő CDU/CSU számára, hogy újból nagykoalícióval vegyék kézbe az ország irányítását. És bár több vezető szociáldemokrata is jelezte, szívesen lépnének be egy újabb nagykoalícióba, a pártelnök Martin Schulz egyelőre ragaszkodik azon kitételéhez, miszerint az SPD-nek kormányzás helyett most ellenzékbe kell vonulnia. 

(Fotó: MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pajzs
2017. november 23. 17:06
Már csak annyi a kérdés, hogy Merkel megy vagy Schulz?! Utána újra jön a nagykoala. Ám mivel most Merkel van nagyobb bajban, sanszos, hogy neki kell félreállnia. Ő nem tud kormányt alakítani. Neki kell engednie is. Az AfD-vel meg ebben a Nyugat-Európában nem lehet még összeállni, ha a fene fenét eszik is, meg ha ez lenne egyébként mindenki érdeke. Ja, nem mindenkié, csak az európai népeké. Egy CDU/CSU-AfD-FDP kormány.
illiberator
2017. november 23. 16:26
Liberalisokbol is az alja jutott nekunk
Szerintem
2017. november 23. 12:04
Ha nincs Soros terv, akkor már csak azt kellene tudni, hogy az ellenzék miért dolgozik olyan szorgalmasan a végrehajtásán és miért védi annyira azt a nem létező semmit?
istvánkeve
2017. november 23. 11:31
Attól függetlenül, hogy Lindner azt mutatja, ami a német politikában eléggé ritka jelenség lett , s a neve: KARAKTER, mégis kétségeim vannak, mert egy igazi politikus nem ejt ki a száján olyanokat mint "Soha" és "Nem".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!