Nemzetközi jogász: Megengedőbb az Európai Bizottság a nyugati tagállamokkal szemben

2017. december 20. 10:56

Az Európai Bizottság megengedőbb a nyugat-európai, mint a kelet-európai országokkal szemben – közölte Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 csatorna szerda reggeli műsorában.

2017. december 20. 10:56

Az Európai Bizottság elindíthatja Lengyelország ellen az uniós alapszerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást, holott számos országgal szemben kezdeményezhetne a testület ugyanilyen procedúrát, például a kisebbségi jogok megsértése miatt – közölte szerda reggel az M1 csatornán Tóth Norbert nemzetközi jogász.
    
Mint ismeretes, az Európai Bizottság a lengyel kormány igazságügyi reformját vitatja, amely a testület álláspontja szerint nem tesz eleget a hatalmi ágak elválasztása jogállami követelményének. Tóth Norbert kiemelte: ez egyrészt alkotmányjogi és nem nemzetközi jogi kérdés, amelyet a lengyel alkotmányjogászok feladata megítélni; másrészt viszont a jogállamiság kérdése, amelynek megsértése címén indulhat a hetedik cikkely szerinti eljárás. A szakértő úgy véli, ez „elvont”, és „az Európai Unióban nem definiált érték”. Leszögezte: „ezért gondolják a lengyelek önkényesnek az eljárást”.
    
A szakértő kitért arra is, hogy amennyiben döntésre kerül sor, a Tanácsban négyötödös többség szükséges egy tagállam elmarasztalásához, ám az erre szavazó országok azt kockáztatják, hogy megromlik diplomáciai kapcsolatuk Lengyelországgal, ezért kétszer is meggondolják, miként szavazzanak.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2017. december 20. 13:04
Brüsszel úgy szar ahogy van!
files32
2017. december 20. 13:04
Nyugaton nins törvény a lopásra.?
Kvasztics Fedor
2017. december 20. 12:59
Tele van az EU elvont, sehol nem konkretizált, nem is konkretizálható fogalmakkal. Az mindent maga alá gyűrű és az abszolút gyenge, minden bélyegszakkör előtt meghajló állapot között hol van a jogállam intervalluma? A teljes jogfosztottság és a teljes anarchia között hol vannak az optimális mértékű emberi jogok? Ezeket mindenki másképpen definiálná. Ezért egy katyvasz és ezért fog bomlásnak indulni az EU, ha nagyon ideológia vezérelten akarják működtetni. Ha a nyugati államok kisajátítják maguknak az európaiságot, és az így megalkotott "értékeket" erővel akarják a többi országra kényszeríteni.
Mich
2017. december 20. 12:38
"Megengedőbb..." Ez az EU lényege... a "periféria" ugye ahhoz kell, hogy legyen kikkel szemben "egyenlőbbnek" lenni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!