Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja

2018. március 20. 08:43

Már csak 2 nőstény északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon.

2018. március 20. 08:43

Elpusztult Sudan a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja – közölték kedden kutatók. A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint „jelentősen rosszabbodott”, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

„Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt. Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ választható legjobb agglegénye elnevezéssel.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

(MTI)

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. március 21. 00:02
Ez van, a fehéreknek el kell tűnniük. Kivetették sorskártyákon beavatott jósnők.
briganti
2018. március 20. 14:01
....az emberiség megérett a pusztulásra. A fegyverkezés, a fogyasztói társadalom istenítése, a "buzi"csürhe tutujgatása, a semmirekellő vademberek betelepítése mind-mind fontosabb, mint bármi, köztük e téma is. Szomorú, de már nem sok van hátra.
krotak
2018. március 20. 13:25
A rendes ember beledönti a mocskát az élővizekbe; a horgász a gonosz, aki védi, javítja a környezetet, halivadékot vásárol tonnaszám, s élelemmel biztosítja a fennmaradásukat. A rendes ember ledönti az építési törmeléket, használt autógumit, rozsdás kályhát az erdőszélen; a gonosz vadász földet bérel, szánt, és vet, de nem arat, nem szüretel, és egész nyáron szénát gyűjt, árvíz idején mentőbrigádot szervez. Azt már nem is említem, hogy nyalósót visz az erdőbe, és szentségel, amikor a gyereke sírva, éhségtől kopogó szemmel jön haza, kér egy szelet zsíros kenyeret, s ráönti a sótartót.
koronaszepe
2018. március 20. 10:59
Remélem, doktorTömjénnek nincs köze hozzá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!