AZ ICC másodfokon felmentette a volt kongói alelnököt

2018. június 08. 17:52

Jean-Pierre Bemba Gombo az elsőfokú ítélet szerint emberiesség elleni, illetve háborús bűnöket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajló fegyveres konfliktusban.

2018. június 08. 17:52

Másodfokon felmentette a háborús bűncselekmények vádja alól Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnököt pénteken a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fellebbviteli tanácsa, hatályon kívül helyezve a rá korábban kiszabott 18 éves börtönbüntetést.  

Az ex-alelnökre emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt kiszabott szabadságvesztést márciusban 19 évre hosszabbította a törvényszék, miután a katonái által elkövetett gyilkosságok és kínzások miatt korábban már elítélt parancsnokot tanúk megvesztegetésében is bűnösnek találták. 

Az elsőfokú ítélet ellen Jean-Pierre Bemba Gombo fellebbezett, ebben az ügyben döntött most az ICC. A fellebbviteli tanács pénteken bejelentette: érvénytelenítik az elsőfokú ítéletet, amelynek kiszabása során több hibát elkövettek, Bemba azonban őrizetben marad az ügy lezárultáig. Christine Van den Wijngaert elnöklő bíró megállapította, hogy a volt alelnök nem vonható felelősségre a katonái által elkövetett bűncselekmények miatt, a bíróság elsőfokú ítéletének meghozatalakor pedig nem vették figyelembe, hogy Bemba megpróbálta megakadályozni a további jogsértéseket, miután értesült azokról.

Bemba az elsőfokú ítélet szerint emberiesség elleni, illetve háborús bűnöket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajló fegyveres konfliktusban, amelyben a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnokaként fegyvereseivel Ange Félix Patassé egykori közép-afrikai elnököt segítette. Saját hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek a polgárháborút lezárni akaró megbékélési erőfeszítések keretében. 

A per több szempontból is precedenst teremtett. Ez volt az első eset, amikor a szexuális erőszakot háborús fegyverként bevetett eszköznek minősítették. Ezenkívül az 55 éves férfi a legmagasabb rangú politikus, akit eddig a Nemzetközi Büntetőbíróság elítélt.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. június 08. 22:22
Ausztria mecseteket zárat be és imámokat utasít ki: https://vilagpanorama.hu/2018/06/08/ausztria-bezarat-het-mecsetet-es-kiutasit-kulfoldrol-tamogatott-imamokat/
pollip
2018. június 08. 18:21
Arrafelé is érdekes a jogértelmezés, ha egymásnak ilyen durván ellentmondó ítélet születik.
kisgul
2018. június 08. 17:59
Békenóbeldíjatneki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!