Szerdától tilos a burka viselése Dániában

2018. augusztus 01. 21:54

A szabályozás nagy port kavart, de az egész országban 150-200 nőt érint csak.

2018. augusztus 01. 21:54

Szerdán életbe lépett az az új törvény, mely tiltja az arcot takaró ruhadarabok viselését Dániában – írja a Guardian. A szabályozás vonatkozik az ortodox muszlim nők által hordott nikábra (mely még a szemet szabadon hagyja), valamint a burkára is (mely a még a szemeket is rácsos ellenzővel takarja). 

A tiltással Dánia nem az első Európában: többek között már Franciaországban is tiltják az ehhez hasonló ruhadarabok viselését. A törvény szerint a rendőrség utasíthatja a nőket, hogy közterületen ilyen ruhadarabjaikat ne viseljék. Ezen felül haza is küldhetik és meg is bírságolhatják őket: a bírság összege a szabály első megsértésénél 1000 korona, körülbelül 38 ezer forint lesz, de a negyedik alkalom után a büntetés 10 000 koronára emelkedik.

A törvény heves tiltakozást váltott ki a helyi muszlim közösségből, demonstrálók szerdán nikábot és burkát viselve vonultak az utcára az északi országban. Menetükhöz az arcukat eltakaró nem muszlim dánok is csatlakoztak. Egyébként az 5,7 milliós Dánia népességének mintegy 5 százaléka muszlim vallású, a test és az arc eltakarását követelő ortodox irányzat pedig 150-200 nőt érint az egész országban.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsamu
2018. augusztus 03. 08:14
Helyes. A következő lépés mindenféle fejet, hajat takaró muszlim női viselet betiltása.
Newman
2018. augusztus 03. 00:29
Legalabb az arcát lássuk, hogy tudjuk ki robbant!
Tatulus
2018. augusztus 02. 11:32
Ennél keményebben kellene eljárni! Az iszlám vallás gyakorolása magánügy - otthon gyakorolandó! Úgy, ahogyan iszlám országban sem gyakorolhatom nyilvánosan a keresztény hitet!
ato boldizsár
2018. augusztus 02. 09:12
Cseszhetik, mondjuk főleg a franciák, a no-go zónáikban az újdemokratákat rohadtul nem érdeklik a törvényeik, hiába erőlködnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!