Szombaton megtartják a szenátusi végszavazást Brett Kavanaugh főbírójelöltségéről

2018. október 05. 19:02

Brett Kavanaugh főbírójelöltségéről szombaton megtartják a szenátusi végszavazást. Pénteken ügyrendi szavazással, 51:49 arányban döntöttek a szenátorok arról, hogy lezárják a vitát Donald Trump elnök főbírójelöltjéről és szombaton a szenátus egésze szavaz a jelöltségről.

2018. október 05. 19:02

Az ügyrendi szavazáson Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata párti szenátor a republikánusokkal együtt voksolt, míg Lisa Murkowski, alaszkai republikánus törvényhozó a demokraták oldalára állva nemmel szavazott. Az első kommentárok arra hívják fel a figyelmet, hogy bár szombaton valószínűleg megszavazzák majd a főbírójelöltet, de akadhat republikánus szenátor – Murkowski mellett Maine állam politikusát, Susan Collinst nevezik meg –, aki a szombati végszavazáson mégis nemet mond majd Kavanaugh kinevezésére. 

Donald Trump a Fehér Házból követte az amerikai sajtó által „drámainak” minősített  ügyrendi szavazást, majd Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét. „Büszke vagyok, hogy az Egyesült Államok szenátusa igennel szavazott, hogy előmozdítsa Brett Kavanaugh bíró kinevezését” –fogalmazott az elnök. 

Trump pénteken reggel már közzétett egy bejegyzést, amelyben a Kavanaugh ellen tüntetőket  „Soros és mások  által finanszírozott durva lépcsőházi ordibálóknak” nevezte. Csütörtökön a szenátorok megkapták a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – a demokrata párti törvényhozók kérésére – kibővített vizsgálatának eredményeit. Az FBI-jelentés nem nyilvános, de a sajtóba kiszivárgott információk szerint az FBI nem látta megalapozottnak és bizonyíthatónak Christine Blasey Ford kaliforniai pszichológus Kavanaugh ellen felhozott vádaskodásait. Ford azzal vádolta meg a főbírójelöltet, hogy 1982-ben egy kollégiumi összejövetelen  szexuálisan zaklatta őt. Ford után két másik nő is hasonló vádakkal állt elő, de őket – vádjaik képtelenségei miatt – a szenátus meg sem hallgatta. Egyikükkel az FBI felvette a kapcsolatot. 

A vádakat Kavanaugh mindvégig határozottan cáfolta. Kavanaugh jelöltsége és várható kinevezése szenvedélyes vitákat kavar, elsősorban a meghallgatás színhelyén, Washingtonban. Péntek reggel a The Washington Post című lap szerkesztőségi állásfoglalásban szólított fel Kavanaugh jelöltségének elutasítására. Washingtonban Kavanaugh mellett és ellen tüntettek, az ellentüntetők között volt Hollywood egyik ismert színésznője, Amy Schumer és a szintén ismert modell, Emily Ratajkowski.

(MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2018. október 06. 11:23
Most láttam ezt a rövid videót arról, hogy ki az aki a tüntetéseket finanszírozza. https://deutsch.rt.com/gesellschaft/77083-milliardar-george-soros-finanziert-proteste/ Ami különösen perverz, a szenátorok letámadása sem spontán, a női ,,áldozatok" által, hanem az is szervezett. Soros erre a célra több pénzt adott, mint a tüntetésekre.
Természetes Orbánizmus
2018. október 06. 11:09
Hiába próbálták meg elcsalni a szavazást a "demokraták"! Szavazás lesz még a félidős választások előtt, és meg is választják! Húsz évre eldőlnek a dolgok Amerikában a jó irányba!
panka45
2018. október 06. 10:32
Nem néztem utána ennek a jelöltnek az életrajzához. De így ránézésre 16-17 éves lehetett amikor az állítólagos zaklatás történt. Tiszta röhej. Amúgy mi számít szexuális zaklatásnak? Pontosan definiálva van ez valahol? Ha egy kamaszfiú meg akar csókolni? Ha megfogja a vállamat? (a la Demszky) Vagy mi a fészkes fene? Ez a nyugati világ megőrült.
figyelő4322
2018. október 06. 04:03
Jelen pillanatban biztosnak látszik Kavanaugh, Trump, és a MAGA hívők győzelme. Ez az egész DemonRat, neoliberal teljes pályás letámadás még nagyobb népszerűséget hozhat az elnöknek és pártjának a jövő hónapi választásokon. Még a neokon (és általában NEM Trump barát) volt elnök George W. Bush is gusztustalannak tartotta ezt az egész cirkuszt, és Kavanaugh (és Trump) támogatására szólított fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!