Bekeményítenek az ukránok: nem léphetnek be a 16 és 60 év közötti orosz férfiak az országba

2018. november 30. 10:32

Ukrajna lezárja határát, Oroszország viszont nem tervez hasonló válaszlépést. Közben egy moszkvai fogdába szállították a kercsi incidens után letartóztatott 24 ukrán tengerészt.

2018. november 30. 10:32

A Kercsi-szorosi incidensre válaszolva Ukrajna lezárja határát, a külföldiek – elsősorban az oroszok – belépése korlátozott, a 16 és 60 év közötti férfiaknak pedig tilos belépniük az ország területére – adja hírül az Euronews. A döntést Petro Tsygykal, az ukrán határőrség vezetője jelentette be.

Frants Klintsevics orosz képviselő az ukrán határzárra reagálva elmondta: Oroszország nem tervez hasonló válaszlépést, nem tiltják meg az ukrán férfiaknak, hogy belépjenek Oroszországba.

Fogdában az ukrán tengerészek

Az MTI közben arról számol be: moszkvai fogdába szállították a kercsi incidens után letartóztatott 24 ukrán tengerészt, akit két hónapos előzetes letartóztatásba helyezett a szimferopoli és kercsi bíróság – közölte pénteken Ljudmila Lubina krími ombudsman.

Az összes tengerészt átszállították Moszkvába. Egyetlen tengerész sem maradt a szimferopoli fogdában” – közölte Lubina a TASZSZ hírügynökséggel.  Korábban a TASZSZ az ombudsmanra hivatkozva azt írta, hogy a parancsnoki állományú tengerészeket szállítják át Moszkvába, de az újabb hírben már az összes tengerészről van szó.

Lubina szerint nagyszámú csoport alakult moszkvai és krími nyomozókból, amely foglalkozik majd az ügyükkel. Hozzátette, hogy az ombudsmani hivatalához nem érkezett panasz a letartóztatottaktól.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. A fedélzetükön tartózkodó 24 ukrán állampolgárt – moszkvai közlés szerint matrózokat, tengerésztiszteket és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) embereit – őrizetbe vették, majd egy szimferopoli kerületi és a kercsi városi bíróság döntése alapján két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték az orosz határ megsértésének gyanújával.

Hadiállapot

Kijev és Moszkva között vita van arról, hogyan történt a kercsi incidens. Kijev álláspontja szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz hajók indokolatlanul nyitottak rájuk tüzet, megsértették az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást is.

Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként ágyúikat az orosz parti őrség járműveire.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezette be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

(MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. november 30. 15:35
És ki az az őrült - kortól és nemtől függetlenül - aki Ukrajnába akar menni?
silenceCZ
2018. november 30. 14:15
elmebeteg, bohócok ukrán vezetés. Gratulálok Nuland asszonynak és a többi majdanos patkánynak.
tango47
2018. november 30. 13:14
És a transzneműekkel mi lesz a határon?
Csigorin
2018. november 30. 13:06
amugy a tengereszek helyeben menedekjogot kernek Moszkvatol, mert miutan elmondtak az igazat otthon sok jo nem varja oket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!