Azonnal kiutasíthatják az erőszakos migránsokat Finnországból

2019. január 15. 07:14

A népakarat nyomására a finn parlament elé került a bűncselekménnyel gyanúsított menedékkérők azonnali kiutasításáról szóló kezdeményezés.

2019. január 15. 07:14

A menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények hatására népi kezdeményezés indult Finnországban azért, hogy az ilyen bűncselekményekkel vádolt külföldieket fellebbezés lehetősége nélkül, azonnal ki lehessen utasítani az országból. A kezdeményezők a hét végén összegyűjtötték a szükséges 50 ezer aláírást ahhoz, hogy a törvényhozásnak kötelező legyen tárgyalnia a javaslatról.

A kezdeményezést az utóbbi fél évben Oulu városban történt esetek váltották ki. Az aláírásgyűjtés decemberben indult. A rendőrség több olyan ügyben nyomoz, amelyben 15 év alatti lányok ellen követtek el szexuális bűncselekményt az ország középső részén, a Botteni-öböl partján fekvő városban.

A hét végén rendkívüli kormányülést követelt a Kék Reform nevű kormánypárt, amely szerint ki kell toloncolni az országból a szexuális bűncselekményeket elkövető menedékkérőket, és szigorúbb büntetéseket kell kiróni az ilyen erőszakcselekményekért, a hatóságoknak pedig alaposabban kell ellenőrizniük a migrációt.

Juha Sipila miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben szigorúan elítélte ezeket a bűncselekményeket. Kai Mykkänen belügyminiszter közlése szerint az oului bűncselekmények elkövetésével Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkezett migránsokat gyanúsítanak. Ezekből a térségekből érkezik a legtöbb bevándorló az országba. A tárcavezető hozzátette, hogy új intézkedési szabályzat készül a szexuális indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére.

A népi kezdeményezést aggasztónak tartják jogi szakértők, mert a finn jog szerint is minden bűncselekménnyel gyanúsítottnak joga van a bírósági tárgyaláshoz.

Sakari Melander, a Helsinki Egyetem büntetőjog-professzora a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozva azt mondta: senki nem utasítható ki az országból pusztán bűncselekmény gyanúja alapján, ehhez bírósági ítélet kell, és amíg ez meg nem születik, ártatlannak kell tekinteni a vádlottat. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvények szerint kiutasítható az országból a tartózkodási engedéllyel rendelkező, de bűncselekménnyel gyanúsított külföldi, ha a vele szembeni büntetőper tovább húzódik egy évnél, ha ismét elköveti ugyanazt a bűncselekményt, vagy ha veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Viszont nem utasítható és nem adható ki az a külföldi, akit hazájában „halálbüntetés, kínzás, vagy egyéb olyan intézkedés fenyeget, amely sérti őt emberi méltóságában” – tette hozzá a professzor.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2019. január 15. 18:33
"Azonnal kiutasíthatják az erőszakos migránsokat Finnországból" Ühüü és hova, utasítják ki papírok, adatok, szóval a semmi nélkül?!
Burmin
2019. január 15. 18:19
Kedves Finnek ! Én jártam az Önök országában és nagyon jól éreztem magam. Egy szép, nyugodt országot ismertem meg. Azt gondoltam, én itt tudnék élni, de csak Magyarország után. Most azonban azt gondolom, hogy ennyire bugyuta vezetés nem lehet Önöknél. Kiutasítják. Gondolják elmegy. Önök nagyon naivak. A bécsújhelyi késelő sem ment el önszántából. Baj lesz ebből. Burmin
KannibálTatárÚr
2019. január 15. 14:04
A finneket kell kiutasítani.
Mich
2019. január 15. 12:57
... de amíg ebből törvény lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!