Itt a német újbeszél Hannoverből!

2019. január 24. 15:51

Hannover városa a férfiak és nők mellett a magukat se férfinak, se nőnek nem érző ügyfeleket is meg akarja szólítani. Bevezetik a gendercsillagot (*) is a városi bürokratikus nyelvhasználatba.

2019. január 24. 15:51
null

Útmutatót adott ki az észak-németországi Hannover városa (az útmutató itt letölthető) arról, hogyan kellene ezentúl megszólítani, illetve megnevezni az embereket – férfiakat, nőket és azokat, aki se férfinak, se nőnek nem tartják magukat. 

Kivezetnék a „Herr” és „Frau” megszólításokat a közvetlen kommunikációból, ahogy a német nyelvben nagyon bevett „Sehr geehrte Damen und Herren” megszólítás sem kívánatos már a hannoveri bürokráciának.

Ha lehet, ezentúl minden esetben a semleges nemű meghatározásokat kellene használni; ha pedig ilyen nem áll rendelkezésre, azokra az esetekre bevezetik a gendercsillagot (*), amit beszúrnak a férfi és női megnevezési formák közé (például „Antragsteller*innen” – beadványozók).

Ez a gendercsillag egyébként nem létezik a hivatalos német nyelvtanban, de Hannover városát ez nem akadályozza meg a bevezetésben.

A genderérzékenyebb nyelvtani formulákat Hannover városa ezentúl minden közigazgatási eljárásban és kapcsolattartásban alkalmazni akarja – a mailektől a prezentációkon, brosúrákon, közleményeken át a nyomtatványokig.

„A sokszínűség az erősségünk – a város önképének ezen alapgondolatát a közigazgatási nyelvezetünkbe is be kell vezetni, ez egy fontos jelzés és további lépés afelé, hogy minden embert a nemétől függetlenül megszólítsunk” – fogalmaz Stefan Schostok szociáldemokrata főpolgármester.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2019. január 24. 21:31
A gender ideológia engem mindig a lapos föld elméletére emlékeztet. Amikor már ókori, pl. görög csillagászok tudták és bizonyították a horizont hajlatát, még a földgömb átmérőjét is kiszámították, valamint hogy nem a nap kering a Föld körül........ aztán jött a kózépkorban a tudományos ismeretek ideológiának alárendelt tagadása. A genderesek pont így tagadják az öröklődés, a DNS kutatások immáron évszázados eredményeit azt állítván, hogy a nemekre jellemző tulajdonságok nem genetikailag meghatározottak, hanem csak társadalmi nyomás általi konstrukciók. Hogy valaki férfi vagy nő, az nem DNS örökölt, hanem csak tetszés szerinti elhatározás kérdése.
antioxi
2019. január 24. 21:20
Sárga színű lesz a gender-csillag?
balsors
2019. január 24. 21:15
Nem véletlen, hogy Babilon ellepi Németországot, van Isten.
Kegyes urunk Karolus
2019. január 24. 19:40
Jelenleg ez Németország legnagyobb problémája. Remélem nem teszik kötelezővé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!