Theresa May: A Brexit-megállapodás ellenzői álljanak elő alternatív megoldással

2019. január 06. 15:17

Azok a brit politikai erők, amelyek ellenzik a Brexit-megállapodást, lépjenek elő alternatív javaslatokkal – jelentette ki Theresa May brit kormányfő a BBC vasárnapi interjúműsorában. May hozzátette: nincs értelme még egy Brexit-népszavazás kiírására, és már idő sem lenne rá.

2019. január 06. 15:17

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás ellenzőinek feladata lenne, hogy más megoldásokat javasoljanak, ha a jelenlegi egyezményt nem tudják elfogadni.

A brit miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a Brexit-megállapodás bírálói közül eddig senki nem állt elő alternatív javaslatokkal.

Megerősítette, hogy a megállapodásról szóló, decemberről elhalasztott alsóházi szavazást január közepén mindenképpen megtartják. 

Theresa May hangsúlyozta: ha az alsóházi képviselők ezen a voksoláson elvetik az Európai Unióval kötött egyezményt, senki nem tudja megmondani, hogy onnantól mi történne, az ország „feltérképezetlen területen” találná magát.

A brit kormányfő kifejtette: a parlamentben jelen van egyrészt a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő –, amely mindenféle egyezséget elutasít, és „politikai játszmákra” használja fel a Brexitet, igyekezve a lehető legnagyobb káoszt előidézni, vannak olyanok, akik újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról a Brexit-folyamat leállítása végett, és vannak, akik „a számukra tökéletes Brexitet szeretnék látni”.

„Nekik üzenem: ne engedjék, hogy a tökéletesre irányuló törekvés a jó ellenségévé váljon, mert ez azzal a veszéllyel jár, hogy egyáltalán semmiféle Brexit nem lesz” – fogalmazott Theresa May a BBC vasárnapi interjúműsorában.

Nem lenne jó még egy népszavazás

Arra a kérdésre, hogy ha a parlament megszavazna egy esetleges indítványt az EU-tagságról szóló újabb referendumról, akkor ő kiírná-e a népszavazást, a brit miniszterelnök kijelentette: személyes véleménye szerint nem lenne helyénvaló ismét népszavazást rendezni a brit EU-tagságról, mivel az megosztaná az országot.

Hozzátette: a népszavazást már nem lehetne megtartani a brit EU-tagság megszűnésének március 29-i időpontja előtt; egy ilyen döntés nyomán ki kellene terjeszteni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján zajló tárgyalási folyamat határidejét.

A kilépési folyamatot szabályozó cikkely, amelynek aktiválását Theresa May 2017. március 29-én jelentette be, kétévi tárgyalási folyamatot irányoz elő, abban az esetben, ha a felek nem állapodnak meg korábbi kilépési időpontban. Ennek alapján az Egyesült Királyság EU-tagsága idén március 29-én megszűnik, akkor is, ha addig nem lép érvénybe a kilépési feltételekről szóló megállapodás.     

Változik a brit közvélemény?

A brit kormány kérheti a határidő kiterjesztését, de ehhez az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulása szükséges. Az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítés esetleges visszavonása London szuverén joga lenne, de a konzervatív párti brit kormány erről hallani sem akar.

A legutóbbi felmérések viszont arra vallanak, hogy a brit közvélemény többsége pártolná az újabb népszavazást. A YouGov közvélemény-kutató csoport által az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil szerveződés, a People's Vote megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett vizsgálat kimutatta, hogy a választók 53 százaléka szerint nem a parlamentnek, hanem a népnek kellene kimondania a végső szót a Brexit ügyében.

A felmérés szerint újabb népszavazás esetén – ha a szavazólapon a kilépés vagy a bennmaradás közötti egyszerű választási lehetőség szerepelne – 54 százalék voksolna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre. A friss YouGov-felmérés szerint ha az esetleges újabb népszavazáson a további EU-tagság és a megállapodás nélküli kilépés között kellene választani, 58 százalék voksolna a bennmaradásra és 42 százalék a kilépésre.  Ha a választási lehetőség a bennmaradás és a jelenlegi megállapodás alapján történő kilépés lenne, a britek 63 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja, és 37 százalék voksolna a kilépésre.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. január 06. 23:25
Ne szenvedjetek, esetek már ki a picsába, hadd röhögjünk!
drkovax
2019. január 06. 22:02
Az, hogy nincs brexit szerződés csak annyit jelent, hogy az EU szabályok adaptálásával kibővített (és már kihirdetett) brit jogrendszer érvényben marad és lassan eltávolodik az EU jogrendszertől. Jogilag két éve tiszta, előre látható út. A brexit szerződés csak ennek az átmenetnek a módját befolyásolná, nem a brexit tényét. Csalódnék, ha britek nem vennének komolyan egy népszavazást és brüsszeli mintára újra szavaznának vagy horribile dictu a parlament írná fölül ....
Világpanoráma
2019. január 06. 20:57
Az USA megtorlással fenyeget a vegyi fegyverek használata esetén Szíriában: https://vilagpanorama.hu/2019/01/06/az-usa-megtorlassal-fenyeget-a-vegyi-fegyverek-hasznalata-eseten-sziriaban/
atila68
2019. január 06. 20:25
Hú az a kép, mint valami Tolkien főgonosz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!