Az EP illetékes bizottsága támogatja az óraátállítás eltörlését

2019. március 04. 19:42

A javaslat támogatói szerint az óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

2019. március 04. 19:42

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága.

A közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság határozata nyomán az indítvány hamarosan az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülhet, a végső döntést pedig majd az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanács és az EP – fogják meghozni.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. 

A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. március 05. 14:00
Igen, pont a 40-50 szélességi fokok között lévő országoknak találták ki az óraállítást. A baj ott van, hogy az olyan országokra is ráerőltetik az Egyesült Európa nevében, mint Finnország meg Görögország, ahol aztán semmi haszna az egésznek.
Gyéressy Károly
2019. március 05. 00:02
Nem értek egyet vele. Az óraátállítás jó. Ezentúl télen még reggel 8-kor is pitymallat lesz?
IV. Fawkes
2019. március 04. 22:53
Előre bocsátva, hogy nekem tökmindegy, de azért észrevételezném, hogy a 4.6 millió 80%-a az az uniós összlakosság egy ezrelékét sem éri el... De jól fogok szórakozni egészen az átállítás után két hétig :-)
IV. Fawkes
2019. március 04. 22:51
Apa, kezdődik! :-) Most majd az összes világmegváltó előadja, hogy melyik időzóna az igazi, amit már az ősember is használt (a paleo étrenddel együtt..), akkor van dél, amikor dél van, és a szabadkőművesek a Habsburgokkal együtt állították el a Napot, hogy nekünk ne legyen jó... :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!