Trump szigorítaná a vízumszabályokat a tömeges túltartózkodások miatt

2019. április 16. 16:02

A Fehér Ház mostanra arra készül, hogy szigorúbb vízumszabályozást vezessen be azon országokkal szemben, amelyek állampolgárai leggyakrabban „élnek vissza” az Egyesült Államok vendégszeretetével.

2019. április 16. 16:02
null

Az utóbbi hónapokban minden korábbinál nagyobb számban igyekeznek bejutni az Egyesült Államok területére a különféle dél- és közép-amerikai országokból érkező bevándorlók. A déli határra nehezedő migrációs nyomás enyhítése érdekében Donald Trump és az elnök bevándorlásügyi főtanácsadója, Stephen Miller több javaslatot is megfogalmazott. Eme javaslatok egyik fontos eleme volt például a „Flores-egyezség” néven ismert szövetségi bírósági alku visszavonása, amelynek értelmében a kormányzat minden, a határt illegálisan átlépő kiskorú bevándorlót legkésőbb húsz nap után köteles tovább engedni.

A tavaly őszi választások óta demokrata többségű Képviselőház azonban nem támogatja az elnök törekvéseit, így a Fehér Ház figyelme most az országban illegálisan tartózkodó bevándorlók egy másik csoportja felé fordult. Számos ország – így például Nigéria, Csád, Eritrea, Libéria vagy Sierra Leone – állampolgárai ugyanis gyakran a vízumukban megszabott határidőt követően is az Egyesült Államokban maradnak. A probléma mértékét jól mutatja, hogy az elmúlt években az ilyesfajta túltartózkodások száma rendre meghaladta az illegális határátlépések számát is.

Az amerikai kormányzat ezért most arra készül, hogy szigorítani fogja a vízumszabályozásokat azon országokkal szemben, amelyek állampolgárai körében a legyakoribb a túltartózkodás. A tervezett szabályváltoztatások értelmében nehezebb lesz majd tanulói és befektetői vízumokhoz jutni, valamint szigorúbb elbírálás alá fognak esni a magasan képzett, speciális munkát végző, úgynevezett H-1B vízummal az országba érkező külföldiek házastársai is.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat pontosan teljesíteni tudja a bevándorlóknak törvény szerint járó szociális támogatásokat és ezzel „megvédje az amerikai adófizetőket” – fogalmazott Hogan Gidley, a Fehér Ház egyik szóvivője.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!