Európai Unió Bírósága: A német ügyészségek nem függetlenek a végrehajtó hatalomtól

2019. május 28. 14:29

Az Európai Unió Bírósága szerint a német ügyészségek nem nyújtják a végrehajtó hatalomtól való függetlenség kellő garanciáját ahhoz, hogy európai elfogatóparancsot bocsáthassanak ki. Ezzel szemben Litvánia főügyésze a függetlenség ilyen garanciáját nyújtja – állapította meg a napokban az Európai Unió Bírósága (EUB).

2019. május 28. 14:29
null

A szóban forgó ügy apropóját az adta, hogy két litván és egy román állampolgár az ír bíróságok előtt vitatta a német ügyészségek és Litvánia főügyésze által büntetőeljárás lefolytatása céljából kibocsátott európai elfogatóparancsok végrehajtását. A vád az említett személyeket szándékos emberöléssel, súlyos testi sértéssel és fegyveres rablással gyanúsította. Az érintett három személy azzal érvelt, hogy a német ügyészségek és Litvánia főügyésze nem rendelkeznek hatáskörrel európai elfogatóparancs kibocsátására, mivel nem minősülnek az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat értelmében vett „igazságügyi hatóságnak”. A német ügyészségek kapcsán többek között arra hivatkoztak, hogy azok nem függetlenek a végrehajtó hatalomtól, mivel az igazságügyi miniszter által vezetett közigazgatási hierarchiába tartoznak, így fennáll a politikai befolyásolás kockázata.

Az ír Legfelsőbb Bíróság és a Felsőbíróság a fenti vitás esettel összefüggésben kérték az EUB-tól az érintett kerethatározat értelmezését. Mivel az egyik gyanúsítottat − a vele szemben kibocsátott európai elfogatóparancs alapján − fogva tartották Írországban, a Bíróság eleget tett a Legfelsőbb Bíróság azon kérelmének, hogy a vele kapcsolatos előzetes döntéshozatal iránti kérelmet sürgősségi előzetes döntéshozatali eljárásban bírálja el.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében kimondta, hogy a német ügyészségek nem nyújtják a végrehajtó hatalomtól való függetlenség kellő garanciáját ahhoz, hogy európai elfogatóparancsot bocsáthassanak ki, Litvánia főügyésze azonban teljesíti ezt a kritériumot. A döntés indokolásában továbbá az is szerepel, hogy a keretegyezmény szerint a „kibocsátó igazságügyi hatóság” nem állhat az adott ország igazságügyi minisztériumához hasonló végrehajtó hatalmi szerv befolyása alatt. A Bíróság ítélete szerint a német ügyészségek kapcsán fennáll az a veszély, hogy az állam végrehajtó hatalmi szervének utasítására járnak el az európai elfogatóparancsok kibocsátása során. Ezzel szemben a keretegyezményben szereplő „kibocsátó igazságügyi hatóság” fogalma kiterjed valamely tagállam főügyészére – amilyen például Litvánia főügyésze is –, aki miközben a bírói hatalomtól szervezetileg független, hatáskörrel rendelkezik vádemelésre. A litván főügyész továbbá független a végrehajtó hatalomtól is, és jogállása értelmében teljesíti az európai elfogatóparancs kibocsátásához szükséges függetlenségi garanciákat.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2019. június 15. 13:14
Nem volt semmiféle problémám ezzel a szóviccel eddig. Egyébként érdekes személyisséggel kell hogy rendelkezzen valaki, akinek erröl a szóviccröl Pol Péter jut az eszébe.
istvánkeve
2019. június 08. 22:29
Csupán a "Saatsanwalt" fogalmat kellene megkülönböztetni tudnod a "Staatsanwalt" fogalomtól s máris értenéd a viccet.
Hortobágyi Zoltán
2019. június 08. 19:28
Aki kéri mind a159-et, kérm jelezze..:)!
Hortobágyi Zoltán
2019. június 08. 19:27
32. Szabad-e az MFB-nek úgy 2-4 milliárd forint hitelt adnia Defendnek úgy, hogy többször fölmenti a céget a hitelbírálat alól és olyan ingatlanokat is elfogad fedezetnek, amelyek nincsenek a cég tulajdonában. 33. Szabad az MFB-nek fedezet nélkül 428 millió forintos hitelt adni az alcsútdobozi székhelyű Szekér Csárda-Fogadó Kft.-nek. 33+1. Szabad mindezért az MFB elnök-vezérigazgatójának, Baranyay Lászlónak több mint százmillió forint végkielégítést ajánlani, majd "megelégedni" a szerződés lejártáig szóló 46 millió forinttal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!