Angela Davis: A szocializmus az egyetlen jövő a bolygó számára

2019. június 25. 15:42

Megszólalt a Lenin-díjas aktivista.

2019. június 25. 15:42

A hatvanas-hetvenes évek amerikai szélsőbaloldali ellenkultúrájának híres alakja, a keleti blokkban annak idején buzgón ünnepelt, Lenin-díjas Angela Davis levélben köszöntötte fel az Amerikai Kommunista Pártot a szervezet alapításának 100. évfordulójának alkalmából – írja a Morning Star, a cikket A Mi Időnk szemlézi.

Davis kijelentette: a „szocializmus az egyetlen jövő hazánk és a bolygó számára.” Hozzátette: büszke rá, „sok alkotó évét ebben a szervezetben” tölthette, és „sokat köszönhet a párt antirasszista és munkásosztályi kampányokban betöltött úttörő szerepének.” Davis szerint a kommunista párt történelmi szerepet játszott az ipari munkásság, a részes bérlők és a bérlő farmerek szervezésében a déli államokban. 

Az aktivista az aktuális eseményekre reflektálva kijelentette: „ez egy veszélyes pillanat – a szakszervezeteket támadják, rasszista támadások történnek, az antiszemita erőszak újra erősödik, valamint szélsőjobboldali jelöltek nyertek az Egyesült Államokban, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken, Izraelben és más országokban.”

Davis ugyanakkor reménykeltő fejleményeket is lát: „az egész világon erősödik az ellenállás a fehér felsőbbrendűséggel, a rendőri erőszakkal, a nőgyűlölettel és a javak kapitalista felhalmozásával szemben.” Azt is kifejtette: „A Kommunista Párt egy évszázados küzdelmével jól pozicionálta magát, hogy szakértelmet, tapasztalatot és marxista elemzést adjon, amely segíti az ellenálló mozgalmakat, hogy növekedjenek és fejlődjenek.”

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. július 18. 08:07
amerikai kommunista = paradoxon
NTLLK
2019. június 26. 21:09
Hát egy igazi szocializmus, ugye....node mint megtapasztuk, az nemhogy nem létezik, de egy büdös kib.....tolás!
Robur
2019. június 26. 20:49
És milyen sok helyen bevállt már!
apuciapuci
2019. június 26. 08:32
Ott ragadt 1979-ben - a Szovjetunióban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!