Aggasztóan növekedett a gyógyszereknek ellenálló HIV-megbetegedések száma

2019. július 30. 20:08

Különösen aggasztó a Szaharától délre lévő térségben élő gyerekek körében a gyógyszer-rezisztencia magas szintje.

2019. július 30. 20:08

Aggasztó mértékben észlelték a HIV-vírus gyógyszereknek ellenálló fajtáját Afrikában, Ázsiában és Amerikában – olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az elmúlt négy évben Afrika, Ázsia és Amerika 12 országában átlépte az elfogadható szintet a gyógyszer-rezisztencia a HIV-vírus kezelését biztosító két alapvető fontos gyógyszer – az efavirenz és a nevirapin – esetében.

A HIV-vírusfertőzötteket általában antiretrovirális gyógyszerekkel kezelik, ám a vírus képes mutálódni gyógyszereknek ellenálló formába. A WHO 2014 és 2018 között 18 országban végzett felmérést, és vizsgálta a gyógyszer-rezisztencia szintjét azon emberek esetében, akiknél abban az időszakban kezdték meg a HIV-vírus elleni kezelést.

12 országban a HIV-vírusfertőzött felnőttek több mint 10 százalékánál alakult ki rezisztencia a két gyógyszer esetében. Ezen küszöb fölött már nem tartják biztonságosnak ugyanazon HIV-gyógyszerek felírását a betegeknek, mivel a rezisztencia tovább növekedhet – olvasható a WHO jelentésében.

Úgy vélem, átléptük ezt a vonalat” – mondta Massimo Ghidinelli, a washingtoni Pánamerikai Egészségügyi Szervezet fertőzőbetegség specialistája. A vizsgált nők 12 százalékánál, a férfiak 8 százalékánál mutatták ki a HIV gyógyszereknek ellenálló fajtáját.

A jelentés szerint különösen aggasztó a Szaharától délre lévő térségben élő gyerekek körében a gyógyszer-rezisztencia magas szintje. 2012 és 2018 között a térség kilenc országában az újonnan diagnosztizált esetek mintegy felénél találták olyan HIV-vírust, amely rezisztens volt az efavirenzre, a nevirapinre, vagy mindkettőre.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. július 31. 21:55
Helyes. Elvégre az a" dolga" a vétkeinkért kapott büntetésnek, hogy ne lehessen megúszni.
Secnir
2019. július 30. 20:39
tessékilyenkor belinkelni a forrást is: https://www.nature.com/articles/s41467-019-10884-9 és így teljes a kép: Our study is not without limitations. As with any observational study, the reported associations cannot be assumed to reflect causal relationships. They must be interpreted cautiously because of the potential for unmeasured confounding factors. However, the extensive data of the underlying SHCS did allow us to correct for many known and suspected confounding factors. This study examined over 1000 well-characterized HIV-1 infected individuals with 3–4 samples per individual. The number of cells per sample, however, was insufficient for further dissection of the various CD4+ cell subsets58,59. We modeled the HIV-1 reservoir decay as linear on the log10 scale based on three time points. Together with potential assay and within-subject sample variability, this indicates some uncertainty around individual slopes. Despite these and other potential limitations (e.g., not differentiating between replication competent- and -defective viruses), our study shows that total HIV-1 DNA measured in PBMC is a robust proxy for the latent HIV-1 reservoir size after the first rapid decay following initiation of ART for several reasons. It correlates independently with time to initiation of ART, with pretreatment viral load, pretreatment CD4 count, and with viral blips. In addition, the decay of the latent HIV-1 reservoir is in line with smaller studies using either viral outgrowth assays or total HIV-1 DNA17,19. Furthermore, if slopes were due to within-subject sample variability, a lower fraction of consistent within-subject increase/decrease would have been observed.
nibiru
2019. július 30. 20:20
Akkor most további menekültimport várható?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!