Európa csöndben nagyhatalommá válik a kémkedésben

2019. október 25. 13:11

Óriási változások várhatók az európai hírszerzés területén, amelyet az új technológiák és az integrációs politikai törekvések hajtanak. És ahelyett, hogy ezekről nyílt és inklúzív vitát folytatnánk, az átalakulások demokratikus legitimációjának elvesztését kockáztatjuk.

2019. október 25. 13:11
Thorsten Wetzling

„Míg a nemzeti és európai bíróságok még mindig a hírszerzésre vonatkozó törvények előző körét érintően felmerült, a törvényesség, területi hatály és magánszféra védelmének kérdéseit taglalják, az európai parlamentek már új hírszerzési törvényeken vitáznak, amelyek még erősebb jogköröket akarnak biztosítani az egyes ügynökségeknek.”

"Magától értetődő, hogy az adatgyűjtés új módszerei és minél szélesebb forrásai révén – és a hírszerzési technológia konvergenciája a titkosszolgálati tevékenységben, a jogérvényesítésben, illetve a hadseregek esetében – egyre szorosabb kapcsolatokat hoznak létre az egyes iparágak és országok között Európa-szerte.

Ugyanakkor szükséges lenne a felelősségi és ellenőrzési kérdések újragondolására is, amelyre sajnálatos módon gyakran nem kerül sor.”

„Ha meg akarjuk védeni az alapvető jogainkat, és az európai hírszerzési gyakorlatot a demokratikus alapelvekkel össze akarjuk egyeztetni, akkor értelmes, publikus vitára van szükség azokról az óriási változásokról, amelyek ezen a területen zajlanak.”
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!