Görögország félcsodája: A demokrácia és a társadalom túlélte a válság évtizedét, de a gazdasági kilábalás elmaradt

2019. október 25. 13:25

Túl korai azt állítani, hogy görög csoda történt, mivel a görög gazdaság túl lassan fejlődik ahhoz, hogy látványosan emelkedjen az életszínvonal.

2019. október 25. 13:25
Paul Taylor

„A gazdasági helyzet javult az elmúlt időszakban, de túl korai még azt állítani, hogy görög csoda történt, mivel a görög gazdaság túl lassan fejlődik ahhoz, hogy látványosan emelkedjen az életszínvonal. A szegénység és a munkanélküliség továbbra is magas. Az EU statisztikái szerint az emberek kb. 20% -a mélyszegénységben él, további 14% -a szegénységben. A közel 11 millió lakosból több mint fél millió, főleg fiatal, képzettséggel rendelkező görög emigrált a válság idején munkát és lehetőségeket keresve. Csökkent munkanélküliség Görögországban, de a fiatalok körében csaknem kétszer akkora, mint a felnőtt lakosságé.”

„Figyelemre méltó a görögöknél a többgenerációs családi életvitel, mely erős lengéscsillapítóként szolgált a gazdasági összeomlás enyhítésében.  A társadalom inkább összekovácsolódott a bajban, nem pedig szétesett a csapásokból.”

„A banki hitelek 43%-a kockázatos ahhoz, hogy új befektetéseket kezdeményezzenek. Az EU hitelezői arra kötelezték a kormányt, hogy tartsa fenn az elvárt költségvetési fegyelmet, mielőtt a kamatkifizetések elérik a GDP 3,5 százalékát, így Athénnak nincs adóberuházási lehetősége és kevés tere van az adók csökkentésének.”

„A gazdasági fellendülés felgyorsításának eszközei nemcsak Athén, hanem Brüsszel, Berlin és Frankfurt ellenőrzése alatt is áll. „Politikailag olyan döntésektől függünk, amelyekben nem mi vagyunk az ügy ura” - mondta Malkoutzis, a MacroPolis gazdasági weboldal szerkesztője és alapítója."
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!