Keményebb fellépés az iskolai zaklatás ellen Kaliforniában

2019. október 18. 17:23

A kaliforniai kormányzó három olyan törvényjavaslatot írt alá, amelyek célja az iskolai zaklatás megelőzése.

2019. október 18. 17:23
null

Egyre gyakoribb jelenség az Egyesült Államokban az ún. „bullying”, amely jellemzően az iskoláskorúak, tinédzserek egymás közötti, egymásra irányuló iskolai zaklatását jelenti. Bizonyos esetekben az is előfordul, hogy az ilyen esetek öngyilkosságig fajulnak az áldozat részéről. 

A jelenség megfékezésére a kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom három új törvényt írt alá, amelyek célja, hogy elejét vegye az iskolai zaklatásoknak. Az új törvények születésének közvetlen előzménye, hogy Dél-Kalifornia egyik iskolájában két erőszakos eset történt. Az az egyik esetben egy iskoláskorú fiú életét vesztette, míg a másikban vélhetően az eldurvuló iskolai zaklatás vezetett egy tízéves kisfiú öngyilkosságához. 

Karyna Gonzalez, az érintett iskola pszichológusa szerint a mai iskolai zaklatások különösen súlyossá válnak, hiszen az online tér megjelenésével nem érnek véget az iskola elhagyásával, hanem online folytatódnak.  Szerinte mind a szülők, mind az iskolák, illetve a törvényalkotó közös munkája szükséges egy ilyen súlyú probléma elleni harcban. „Mindannyiunk felelőssége, hogy biztosítsuk, a gyerekek tanulni mennek az iskolába és nem azért, hogy túléljenek”- emelte ki. 

Az online zaklatásra való törvényi válasz egyik intézkedése, hogy az óvodáskortól elérhetővé tesz különböző, öngyilkosságról szóló prevenciós anyagokat, többek között az interneten keresztül. Az állam módosított oktatási szabályai olyan elvárásokat is támasztanak, amely alapján új prevenciós programokat kell alkotni a különösen nagy veszélynek kitett csoportok számára. A módosítás egyúttal egy olyan alapot hoz létre, amelybe az adóbevételekből befolyó összeg prevenciós programokra fordítható.

Az amerikai statisztikák alapján országszerte a 12 és 18 év közötti diákok 20 százaléka állítja, hogy már érte zaklatás. Szakértők szerint a helyzet különösen súlyos, hiszen az internet miatt a gyerekek képtelenek megszabadulni a zaklatóiktól, újra és újra trauma éri őket az iskolán kívül is. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!