Nem évülnek el a holland gyarmati bűncselekmények

2019. október 09. 11:52

Precedensértékű ítéletet hozott a Hágai Fellebbviteli Bíróság a indonéziai Jáva szigetén, a holland gyarmati hadsereghez által elkövetett bűncselekmények ügyében. A bíróság kimondta, hogy a holland csapatok által elkövetett bűntettek az alkalmazott erőszak rendkívüli súlyosságára tekintettel nem évülnek el.

2019. október 09. 11:52
null

Két olyan ügyben született meg ez a döntés, amelyek a második világháborút követően, Indonézia függetlenségének 1945. augusztusi kihirdetése után a holland fegyveres erők által elkövetett kivégzésekkel kapcsolatosak. Hollandia négy éven keresztül, egészen 1949-ig folytatott kegyetlen harcot,és követett el atrocitásokat, mielőtt elismerte volna volt gyarmata, Indonézia függetlenségét. A hágai bíróság szerint a holland állam nem hivatkozhat az elévülési időre, öt férfi és egy nő esetében, akik állításuk szerint a Dél-Szulavézin kivégzett férfiak gyermekei, valamint egy másik esetben, amikor egy őrizetbe vett férfit kínoztak meg Kelet-Jáván. A mostani ítéletet a családokat képviselő emberi jogi ügyvéd, Liesbeth Zegveld üdvözölte és példaértékűnek nevezte azt.

Klaas Meijer, a holland honvédelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy vizsgáljak az ítéletet, de nincs kizárva a holland kormány fellebbezéssel fog élni. Az ügy amúgy is visszakerül a bíróság elé annak érdekében, hogy a bírák megállapíthassák, vajon a felperesek valóban a kivégzett és megkínzott férfiak leszármazottai-e. A bírák szerint az idő múlásával a bizonyítási eljárás nehézségeiért elsősorban a holland hatóságok tehetők felelőssé.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2019. október 20. 10:37
Még a migránsok símogatása sem teszi jóvá azt a véres elnyomást, amit a gyarmattartók mindegyike elkövetett, a britekkel és a franciákkal az élen.,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!