WHO: Ellenőrzés alatt lehet tartani a járványt

2020. február 03. 12:36

Thaiföldi orvosok szerint influenza- és HIV-gyógyszerek kombinálása jó gyógymód lehet a koronavírusos megbetegedésekre.

2020. február 03. 12:36

Ha megteszik a megfelelő erőfeszítéseket az új koronavírus gócpontja környékén Kínában, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, és a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben a szervezet végrehajtó testülete előtt. A WHO vezetője szerint nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek feleslegesen megbolygatják a nemzetközi kereskedelmet és az utazásokat. A szervezet arra biztat minden országot, hogy csak bizonyítékokon alapuló és következetes lépéseket tegyen.

Tedrosz elmondta: nagyon fontos a szóbeszédek és a félretájékoztatás elleni fellépés, ezért együttműködnek a Google internetes keresőrendszerrel annak érdekében, hogy a koronavírus témájában indított kereséseknél a WHO által közölt információk jelenjenek meg először. Több közösségimédia-platform, például a Twitter, a Facebook, a Tencent és a TikTok is lépéseket tett azzal a céllal, hogy korlátozzák a hamis információk terjedését a vírussal és a járvánnyal kapcsolatban. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhan városban. Tedrosz hétfői tájékoztatása szerint mára 23 országra terjedt át a betegség. A több mint 17 300 fertőzött túlnyomó többségét Kínában regisztrálták, Kínán kívül csak 151 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 360 felett van, egyetlen haláleset történt Kínán kívül.

A járvány kezdete óta számtalan megtévesztő rémhír és összeesküvés-elmélet ütötte fel a fejét az interneten az új koronavírussal kapcsolatban. A WHO igyekszik azonosítani és felszámolni azokat a leggyorsabban terjedő rémhíreket, amelyek akár egészségügyi károkat is okozhatnak, amennyiben alaptalan óvintézkedéseket és hamis gyógymódokat javasolnak. Az ENSZ szakosított szervezete komoly erőfeszítéseket tesz például a közösségi médiában működtetett csatornáin is annak érdekében, hogy bizonyítékokkal alátámasztva megcáfolja ezeket a hamis híreket a vírussal kapcsolatban.

Tedrosz utalt arra is, hogy túlságosan leegyszerűsített és korlátozó a jelenlegi, csak két elemből álló riasztási rendszerük, amely előfordul, hogy „nem felel meg a célnak”. „Van egy zöld jelzésünk és egy vörös jelzésünk, a kettő között pedig semmi” – mondta a WHO-főigazgató, hozzátéve, hogy a szervezet fontolgatja, hogy bevezet egy „köztes riasztási szintet” is. A WHO múlt csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. Bár a szervezet akkor is kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, számos ország azóta elővigyázatosságból úgy döntött, átmenetileg nem engedi be a Kínából érkező repülőjáratokat. A WHO végrehajtó testülete hétfőn kezdte meg hatnapos tanácskozását. Kedden rendkívüli megbeszélést folytatnak az új koronavírusról.

Gyógyszerkombó mint hatásos ellenanyag?

Thaiföldi orvosok sikeresen kezeltek súlyos új koronavírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával, az első eredmények jelentős javulást mutatnak a betegeknél a kezelés után 48 órával. A bangkoki Rajavithi Kórház orvosai közölték, hogy új megközelítésük a koronavírus kezelésében javította a gyógyításuk alatt álló több beteg, köztük egy 70 éves kínai nő állapotát, akinél 10 napja diagnosztizálták a koronavírust.

A lopinavir és ritonavir HIV-ellenes szerek és nagy dózisban az oszeltamivir influenza elleni szer alkotja a gyógyszeres kezelést.  „Nem gyógyítja meg a beteget, de jelentősen javít állapotán. A 10 napja pozitív vírustesztű betegeknél a kombinált gyógyszer alkalmazása után 48 órával negatív lett a vírusteszt” – mondta Kriangska Atipornwanich, a kórház tüdőgyógyásza újságíróknak.
„Jók a kilátások, de még több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez lehetséges-e alapkezelésként” – tette hozzá.

Kínai orvosok is alkalmazzák már a kombinációt a koronavírus elleni harcban. A három gyógyszer úgy tűnik, javítja a kezelés hatékonyságát - mondták a thai orvosok. Az orvosok elmondták azt, is hogy egy beteg esetében a gyógyszerkombináció allergiás reakciót váltott ki. „Nemzetközi gyakorlatokat követünk, de orvosaink növelték az oszeltamivir vírusellenes gyógyszer mennyiségét” – mondta Somsak Akkslim, a kórház egyik igazgatója.

Thaiföldön eddig 19 új koronavírusos megbetegedést észleltek. Közülük nyolcan már felépültek, 11-en még kórházban vannak.

Kitoloncolják az oroszok a koronavírusos külföldieket

A koronavírus elleni védekezés nemzeti terve lehetővé teszi a fertőzött külföldi állampolgárok kitoloncolását – jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a hétfői moszkvai kormányülésen. Misusztyin szerint a kormány által megalakított operatív törzs ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és Oroszországban megvannak a védekezéshez szükséges gyógyszerek és eszközök. Rámutatott, hogy a nemzeti védekezési terv a megbetegedett külföldiek kitoloncolása mellett lehetővé teszi más korlátozó intézkedések, egyebek között az elkülönítés és a karantén bevezetését is.

A kormányfő a koronavírus-helyzetre való tekintettel kezdeményezte az orosz befektetési fórum elhalasztását, amelyet Szocsiban február 12. és 14. között terveztek megtartani.

Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes közölte: az orosz légierő gépei hétfőn indulnak Kínába, hogy kimenekítsék a leginkább fertőzött Hupej tartományból az onnan hazatérni kívánó mintegy 130 orosz állampolgárt. Hozzátette, hogy Oroszország hamarosan humanitárius segélyt küld Kínába, s az ehhez szükséges papírmunka már elkezdődött.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerdán azt javasolta az orosz munkaadóknak, hogy hosszabbítsák meg a holdújév alkalmából hazatért kínai alkalmazottaik szabadságát.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. február 03. 12:39
"A WHO arra biztat minden országot, hogy csak bizonyítékokon alapuló és következetes lépéseket tegyen." Tehát KariGeri és barátai megint árnyékra vetődtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!