Portfolio: Hatalmas válság veszélyére figyelmeztette az EU vezetőit az EKB elnöke

2020. március 11. 19:03

A Reuters és a Blooomberg hírügynökség szerint Christine Lagarde arra figyelmeztetett: ha nem működnek együtt a tagállamok, a koronavírus miatt az eurózóna a 2008-ashoz hasonló nagy válsággal nézhet szembe.

2020. március 11. 19:03

A Reuters és a Blooomberg hírügynökség szerint Christine Lagarde EKB-elnök kedden arra figyelmeztetett: ha nem kezdenek összehangolt lépések mentén költségvetési lazításba a tagállamok, az eurózóna a 2008-ashoz hasonló nagy válsággal nézhet szembe – írja a Portfolio.

A portál szerint a két hírügynökségnek kiszivárogtatott információk lényege a következő pontokban határozható meg:

  • Azonnal és összehangoltan kell lépnie a tagállamoknak és bele kell nyúlniuk a zsebükbe (költségvetési élénkítés), mert enélkül, a lassú-késlekedő cselekvéssel azt kockáztatják, hogy a 2008-ashoz hasonló nagy összeomlás lesz. Ha viszont gyorsan lépnek a tagállamok és összehangoltan, akkor a sokk várhatóan csak átmeneti lesz.
  • Azért is kell a nemzeti kormányoknak azonnal és határozottan lépnie, mert az EKB lépései önmagukban csak korlátozott segítséget jelenthetnek és a tagállamoknak arra kell koncentrálnia, hogy a bankok továbbra is hitelezzenek és megőrizzék a vállalkozások működőképességét a járvány által leginkább sújtott térségekben.
  • Az EKB is megtesz mindent a saját háza táján azért, hogy a laza monetáris politikai keretfeltételeket fenntartsa, illetve további segítséget tudjon nyújtani, utalás szerint „szuperolcsó” finanszírozási megoldásokat készítenek elő, hogy ezzel is segítsék a piaci szereplők likviditását és ne száradjanak ki a hitelpiacok.
  • Az EKB várhatóan további kamatcsökkentést jelent be holnap a jelenlegi mínusz 0,5%-os irányadó rátához képest és ezzel párhuzamosan a kisebb cégeknek szóló finanszírozási mechanizmust is meghirdethet.

– olvasható a Portfolio szerdai cikkében.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2020. március 11. 22:57
Kicsit nagyobb a gáz... Mindenhol 0% körüli kamatok, gyakorlatilag zéró monetáris mozgástér. Ergo 2008 lesz, csak jegybanki eszközök nélkül. Parádé: az EU lenyomott 10 évet úgy, hogy megfosztotta magát a monetáris politikájától, csinált olyan max 2 %os növekedést. Kb akkora teljesítmény mint amit a migrációban elért. Annak a gyökét Junckernek volt pofája Benedekhez hasonlítania magát. F.szkalap.
Newman
2020. március 11. 22:37
EZEK AZT HISZIK, HOGY MEGINT "mi" FIZETJÜK A CEHHET! A nagy faxt azt!
nemecsekerno_007
2020. március 11. 20:10
Hát nemtom, meglátjuk. De az jó, hogy nincs eurónk.
józan paraszti ész
2020. március 11. 19:52
Kidurrannak a lufik, a virtuális pénz helyett a valós munkának lesz értéke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!