Francia filozófus aggódik a francia jogállamért

2020. április 06. 18:41

Gaspard Koenig francia filozófus a Le Figaro hasábjain amiatt aggódik, hogy a Franciaországban bevezetett különleges jogrend egyes elemei a járványveszély elmúltával is megmaradhatnak.

2020. április 06. 18:41
null

Az egyébként liberális beállítottságú, korábban Christine Lagarde beszédírójaként dolgozó Gaspard Koenig szerint a Franciaországban bevezetett különleges jogrendi intézkedések veszélyeztetik a francia demokratikus berendezkedés és jogállam működését. Koenig nem vitatja, hogy az intézkedésekre, vagy azok egy részére a járvány elleni védekezés miatt valóban szükség van, ugyanakkor szerinte a jelenlegi intézkedések miatt a polgárok nem tudják számon kérni a döntéshozókat, azaz a politikai elszámoltathatóság csorbul Franciaországban. 

A filozófus kifejti: a kormány az egészségügyi szükségállapothoz kötődő döntéseivel gyakorlatilag „börtönbe” zárta a lakosságot. De ennél sokkal súlyosabb az, hogy a rendeleti kormányzás bevezetésével de facto felfüggesztette a parlament működését. Félredobták az alkotmányt, és ehhez ráadásul az alkotmánybírósági jogköröket betöltő Alkotmánytanács is asszisztált.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tart-e attól, hogy a szükségállapot intézkedései tartósan fennmaradnak, Koenig úgy fogalmaz: pontosan ez történt a terrorizmus elleni szükségállapot bevezetése után. Szerinte a 2015. évi rendkívüli intézkedéseket utóbb egész egyszerűen átemelték a normál jogrendbe.

A filozófus sajnálkozását fejezi ki annak kapcsán is, hogy a jelen helyzetben sok francia polgár csodálattal tekint a kínai rezsim hatékonynak tartott működésére. A valóságban a rendszer A filozófus sajnálkozását fejezi ki annak okán, hogy a jelen helyzetben sok francia polgár csodálattal tekint a kínai rezsim hatékonynak tartott működésére. Szerinte ugyanakkor a kínai rendszer átláthatóságának hiánya és autoriter volta nagyban hozzájárult a világjárvány megjelenéséhez.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2020. október 02. 18:26
Rettegő kis buzi!
drkovax
2020. május 08. 11:50
Egy, a némethez hasonló, másik nyelv lesz a magyarázat (nem az elzászi) ...
LPJ52
2020. május 08. 11:50
Érdekes,hogy a francia filozófusuk közt milyen sok a német nevű.
Zokni
2020. április 21. 16:39
Mit fosik ez? Itt van a magyar nép, simán odadobja a szabadságát - miért is? Ja, hogy korlátlan hatalmat biztosíthasson egy szűk klikknek. Meg, hogy az adóforintocskájából felvagyonosítsa a vezetőjét. (Mennyi hülyeséget hordanak itt egyébként össze... Hajrá Felcsutország! Hajrá felcsutok!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!