Nicolas Baverez: Semmi nem áll a francia kormány hatalmának útjában

2020. április 14. 13:45

A francia jogállam összeomlásáról ír „Megfertőzte a koronavírus a szabadságunkat” című cikkében Nicolas Baverez elismert francia történész, közgazdász és publicista. A szerző szerint az állami egészségügyi rendszer működésének csődjét a szabadságjogok megvonásával igyekeznek leplezni.

2020. április 14. 13:45
null

Baverez azt nehezményezi többek között, hogy az alkotmány 16. cikke alapján már meghirdetett szükségállapot és az ostromállapot után a kormány egy újabb rendkívüli állapoti rendszert hozott létre a március 23-án elfogadott egészségügyi szükségállapot bevezetésével. A gyorsított eljárásban, érdemi vita nélkül elfogadott egészségügyi szükségállapotról szóló törvénynek köszönhetően

a miniszterelnök olyan jogosítványokat kapott, amelyeket sem a parlament, sem az igazságszolgáltatás nem ellenőriz.

A parlament így lemondott három alapvető jogosítványáról: a törvényalkotás, a közpolitikai viták lefolytatása, illetve a végrehajtó hatalom ellenőrzése.

Baverez szerint a helyzeten az sem javít sokat, hogy a Nemzetgyűlés egy különleges bizottságot hozott létre a kormány tevékenységének nyomon követésére. A francia kormány úgy dönthetett a bruttó hazai össztermék jelentős részét érintő gazdaságtámogatási pénzekről, hogy nem kérte ki a parlament véleményét. Erre máshol nincs példa: még Donald Trump amerikai elnök is kongresszusi jóváhagyást kért a „CARES Act” (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act) 2200 milliárd dolláros keretéhez.

De a jogállam leépítése más hatalmi ágakban is érezteti hatását Baverez szerint. Így például

a francia igazságszolgáltatás gyakorlatilag önként felfüggesztette a tevékenységét, egyszerűen „szabadságra ment”.

A távmunka nem működik, a bíróságok nem reagálnak a beadványokra, az ügyfeleket elzavarják. A felsőbb bíróságok is hasonlóan jártak el: kivonták magukat a szabadságjogok védelmezőinek köréből.

A koronavírus járvány csupán ürügyként szolgál a szerző szerint ahhoz, hogy megerősödhessenek az autoriter, erős centralizációra törekvő tendenciák. Baverez azt is kifogásolja, hogy Emmanuel Macron államfő háborús retorikával él, és hadvezéri pozícióban szeretni feltüntetni magát. 

A szerző végkövetkeztetése szerint: a kormány feladata az, hogy világos stratégiát állítson fel a járványhelyzet kezelésére, a parlament feladata az, hogy megvitassa és ellenőrizze a kormány tevékenységét, az igazságszolgáltatásé pedig az, hogy megvizsgálja a döntések jogszerűségének és arányosságának kérdését. A jogállamiság nem ellensége a koronavírus elleni, és az egyéni szabadságjogok korlátozása sem járul hozzá a közbiztonságot javulásához.
 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. április 27. 17:44
Macron hatalma normál üzemmódban is nagyobb, mint Orbáné a vészhelyzet idején.
luzitanxaver
2020. április 27. 16:48
Hol megy, hol nem (személyes, nem túlságos nagy mintán alapuló megfigyelés alapján telefonnal szemben sokkal aktívabb a nemlatinkarakter-szűrő). Ilyen ez a szeláví, c'est la vie.
luzitanxaver
2020. április 27. 16:47
A nagy Benny Hill-imitátor már hivatalában megmondta, hogy Franciaország miért más: parce que c,est la France (aposztrófot se lehet már írni...)
night watch
2020. április 23. 16:00
"Az aposztróf se latin karakter? Akkor egyen belőle egy vödörrel a blogmotor reggelire." A mandinernél a blogmotort már régóta valamelyi szerkesztő oskolából kibukott rokona kezelheti, akit kegyelemből alkalmaznak. Kohn megkérdezi Grüntől: "Tudsz valami jó állást a fiamnak?" "Mihez ért?" "Na nü, ha értene valamihez, én is alkalmaznám."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!