Olasz politológus: A „felhatalmazási törvény” nem ad korlátlan hatalmat Orbán Viktornak

2020. április 01. 17:20

Nem áll le a jogállamiság érvényesülését biztosító intézmények működése Magyarországon – írta friss blogbejegyzésében Francesco Giubilei.

2020. április 01. 17:20

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem jelenti azt, hogy a magyar kormánynak korlátlan hatalma lenne, ahogyan a bírálók gondolják, a parlament pedig bármikor vissza is vonhatja a felhatalmazást – írta friss blogbejegyzésében Francesco Giubilei olasz politológus, az Il Giornale című jobboldali napilap munkatársa.

Kiemelte, az olasz sajtóban kevés figyelmet kap, hogy a hatályos jog kifejezetten kimondja, hogy még veszélyhelyzet idején „sem függeszthetőek fel az alaptörvény rendelkezései, nem korlátozható az alkotmánybíróság működése, és a kormány nem szűkítheti az alapjogokat”. Aláhúzta: nem áll le a jogállamiság érvényesülését biztosító intézmények működése Magyarországon.

A szerző szerint nem igaz, hogy a kormány már ne felelne a parlamentnek, miután továbbra is kötelező értesítenie a törvényhozást a bevezetett intézkedésekről. Az is fontos emellett, hogy a sokak által bírált törvényt az a parlament fogadta el, amelyben a kormánypártoknak kétharmados többségük van, azaz még csak semmi oka nem is lenne a kormánynak a testület feloszlatására.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. április 02. 07:42
..A felhatalmazási törvény nem ad korlátlan hatalmat Orbán Viktornak.... BIZONY HOGY NEM! ÉS NAGYON NEM!!!
zuriktodor
2020. április 01. 23:30
egyszerűen imádom, amikor a libsik sivalkodnak.
Hesperia
2020. április 01. 22:11
Na jó, azért revideálom: ne piskóta ez a srác, és nagyon jó az, amit írt. Kár, hogy az öreg bolsik tényleg le fogják söpörni az asztalról - mint bármit, ami zavarja a torz rémképeiket.
Hesperia
2020. április 01. 21:48
Az a baj, hogy ezzel nem megyünk semmire. Egy marginális konzervatív kört képviselő zöldfülű fiatalember, ha jól látom. Kit fog érdekelni az olasz mainstreamben vagy általában az olasz közvéleményben, hogy szerinte mi van? Ha egy közismert, és közismerten nem jobboldalra elkötelezett vezető értelmiségi mondaná ezt ki az olasz nyilvánosságban... az igen, annak volna jelentősége. Az meg, hogy Salvini és Giorgia Meloni felállnak és dicsőítik Magyarországot, sok olasz szemében csak erősíti az eddigi befeketítő sablonokat. Tehát kifejezetten kontraproduktív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!