A valaha látott legnagyobb erejű szupernóva-kitörést észlelték

2020. április 14. 10:33

A kutatók remélik, hogy hasonló szupernóvákat fognak felfedezni és segítségével megismerhetik az Univerzum korai időszakát jellemző körülményeket.

2020. április 14. 10:33

A valaha látott legnagyobb erejű csillagrobbanást figyelték meg brit és amerikai tudósok: tízszer nagyobb erejű és mintegy 500-szor fényesebb volt, mint egy átlagos szupernóva. A kutatást a brit Birminghami Egyetem és az amerikai Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpont munkatársai végezték. Felfedezésüket „egy nagyon nagy tömegű csillag szélsőségesen nagy energiájú szupernóvájaként” írták le. A kitörés az SN2016aps nevet kapta. Nemcsak a mérete és fényessége miatt, hanem más tulajdonságait nézve is látványos volt – mondta Edo Berger, a kutatás társszerzője.

Az ehhez hasonlatos szupernóvák energiájuknak csak egy százalékát bocsátják ki látható fényben, de az SN2016aps sokkal nagyobb arányban sugározza ki az energiát. A szakértők becslése szerint az SN2016aps kitörésének ereje sok milliárd gigatonna TNT erejével mérhető össze. Az explóziós felhőben lévő hidrogén szokatlanul nagy mennyisége miatt a csillagászok úgy vélik, a szupernóva eredetileg két összeolvadó csillagból jött létre.

A kutatók remélik, hogy a SN2016aps alapján hasonló szupernóvákat fognak felfedezni és segítségével megismerhetik az Univerzum korai időszakát jellemző körülményeket. A tudósok eredményeikről a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be.

(MTI)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2020. április 15. 01:22
Kicsit bővebben angolul: https://www.space.com/brightest-supernova-ever-discovered-sn2016aps.html
Akitlosz
2020. április 14. 18:57
"tízszer nagyobb erejű és mintegy 500-szor fényesebb volt, mint egy átlagos szupernóva." Ezek ám a komoly "adatok"! Mint amikor a közgazdászok oldalakat írnak tele százalékokkal egyetlenegy konkrét adat nélkül. Na és HOL volt/van ez a szupernóva? Nem ennek kellene a cikk elején lennie? De sehol sincsen. Ez így egy csak egy szokásos színvonaltalan cikk egy semmihez sem értő MTI-stől, aki rokona valaki Fideszesnek ezért kapta meg az állást.
Tatulus
2020. április 14. 17:39
Érdekességként, a robbanás 2016-ban volt és 4.6 milliárd fényévre! Szegény azóta már csak por és hamu! Mint az ellenzék!
KannibálTatárÚr
2020. április 14. 13:33
A Betelgeuse itt van a szomszédban. Távolsága mintegy 650 fényév. Biztos, hogy felrobban, csak nem tudjuk mikor. Az összehúzódása már megkezdődött. Nagy érdekesség lesz azoknak, akik megérik. Állítólag nem jelent semmi veszélyt a földi életre robbanásakor és utána sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!