Portugáliában május 2-án véget ér az egészségügyi vészhelyzet

2020. április 28. 17:57

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése szerint a pandémia miatt az idén 8 százalékkal zsugorodhat a portugál gazdaság.

2020. április 28. 17:57

Portugália nem hosszabbítja meg a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, május 2-án véget érő egészségügyi vészhelyzetet,  a kormány más eszközöket vet be a kór elleni küzdelemben – jelentette be Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök kedden egy egészségügyi szakemberekkel tartott tanácskozást követően. „Ami fontos ebben az új fázisban, hogy a portugálok tudják, hogy a járvány megfékezése továbbra is fontos szerepet játszik, így apró lépésekben kell haladnunk és állandóan felülvizsgálni a körülményeket” – mondta Sousa. Hangsúlyozta, egyes korlátozásokat továbbra is fenn fognak tartani. „Az egészségügyi vészhelyzet vége nem jelenti a járvány, illetve az ellenőrzések végét” – tette hozzá.

António Costa miniszterelnök ugyanakkor már korábban jelezte, hogy májustól fokozatosan feloldják a szigorításokat. Az új szabályokat várhatóan még a héten ismertetni fogja a lisszaboni kabinet, amely első körben a kiskereskedéseket, fodrászszalonokat és óvodákat nyitná újra. A Publico című helyi lap úgy tudja, május 4-tol kisebb üzletek nyithatnának újra, a bevásárlóközpontok és óvodák pedig június 1-jével. Costa hétfőn arról is beszélt, hogy a védőfelszerelések széles körű használata lényegi eleme lesz a gazdaság újraindításának, ahogy az emberek végre elhagyhatják otthonaikat.

Portugália március 18-án hirdetett veszélyhelyzetet a világjárvány miatt és szigorú kijárási korlátozásokat vezetett be. Bezáratták az iskolákat, éttermeket, szórakozóhelyeket. A körülbelül 10 milliós lakosságú dél-európai országban eddig csaknem 24 322 igazolt esetet és 948 halottat regisztráltak. A hatóságok közlése szerint a járvány március végén tetőzött az országban, ahol a világon kiemelkedőnek számító 370 ezer koronavírus-tesztet hajtottak végre március 1-je óta. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése szerint a pandémia miatt az idén 8 százalékkal zsugorodhat a portugál gazdaság.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pot_ember
2020. április 29. 07:59
Portugáliában jelenleg napi 20 halott 300 új fertőzött (10 millió lakos, kicsivel több mint MO). Lehet egy kicsit várni kellene még.
llnnhegyi
2020. április 28. 19:04
Az életet nem lehet megállítani.
llnnhegyi
2020. április 28. 19:03
Tavasz van! -:))
petabi
2020. április 28. 18:30
Kivétel nélkül mindenütt próbálják újra indítani a gazdaságot. Csak meg ne bánják. A cikkből kiderül,hogy Portugáliában a miénknél sokkal szigorúbb korlátozások voltak. Most fogják megnyitni a kisebb üzleteket.Nálunk ezek jó része be se zárt,mert nem rendelték el,hogy be kell zárniuk. Írják,hogy újra nyitnak a fodrászok.Én meg bármikor mehettem volna a sajátomhoz,mert nem volt letiltva a tevékenykedése. A nyitás nyilván a gazdaság elélesztése reményében történik,nem csak náluk,hanem mindenütt. A sok tesztjük ellenére eddig 1 millió lakosra számítva 3x többen haltak meg,mint nálunk. Portugália: 93 elhunyt, Magyarország 30 elhunyt / 1 millió fő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!