A szólásszabadság korlátozása miatt marasztalta el Franciaországot az EJEB

2020. június 12. 17:42

Elmarasztalta Franciaországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért korlátozta a palesztin érdekvédelmi szervezet, a Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) szólásszabadságát. A szervezet az Izraelből importált termékek bojkottálása mellett tüntetett.

2020. június 12. 17:42
null

A BDS tevékenységének fő célja, hogy megszüntesse Izrael nemzetközi támogatottságát a palesztin krízissel kapcsolatban. A strasbourgi székhelyű EJEB szerint a francia igazságszolgáltatás diszkriminatív és politikai vonatkozású döntést hozott.  A BDS tevékenységének korlátozását Emmanuel Macron francia elnök is támogatja, tekintettel arra, hogy a szervezet megnyilvánulásait a francia politikai elit szélsőségesen egyoldalúnak tartja a palesztin-izraeli diskurzusban. 

A június 11-i döntés értelmében a korlátozásról döntő francia bíróság megsértette a palesztin-párti aktivisták szólásszabadságát.  Az aktivisták az Izraelből való termékek bojkottját akarták elérni, ezt a megnyilvánulást azonban a francia bíróság diszkriminatív bűncselekménynek titulálta. Az eset során a Semmítőszék 2015-ben pénzbüntetést szabott ki 14 főre, akik Colmar városában az Izraelből származó élelmiszerek ellen tüntettek. Izrael a bojkottot antiszemita megnyilvánulásnak minősítette, az EJEB viszont azon a véleményen van, hogy csupán egy politikai vitáról van szó. Az EJEB határozatának értelmében a francia állam fejenként 27 380 euró kártérítést kell fizessen a 14 aktivistának.

A Franciaország-Palesztina Egyesület üdvözli, hogy a bojkottra való felhívást állampolgári jogként ismerték el.  Michael Tubiana, az Emberi Jogi Liga tiszteletbeli elnöke is örömmel fogadta az EJEB döntését. Véleménye szerint a szólásszabadság védelme mellett a döntés emlékezteti Franciaországot felelősségére, és rámutat arra, hogy az Izraeli kormány az antiszemitizmust eszközként használja arra, hogy az ellene irányuló kritikát elhallgattassa. Francis Kalifat, a franciaországi zsidó intézmények érdekvédelmi szervezetének (CRIF) az elnöke ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a strasbourgi döntés bátorítólag fog hatni a franciaországi zsidókkal szembeni akciókra. 

A BDS-aktivisták elleni eljárások egy 2010-es rendelet következtében szaporodtak meg, amely Michèle Alliot-Marie akkori igazságügyi miniszter nevéhez fűződik. A tárcavezető tíz évvel ezelőtt szigorú eljárásra szólította fel az ügyészséget az izraeli termékek elleni bojkottra való felhívások kapcsán.

Macron elnök korábban is hangsúlyozta, hogy a BDS által szervezett bojkottok bűncselekménynek minősülnek, ennek megfelelően szankciókat vonnak maguk után. Kijelentette, hogy nem fogják a későbbiekben sem tolerálni a bojkott gyakorlatát, így a korábbiakhoz hasonlóan a BDS-t a jövőben is elítélik majd Franciaországban.

Joób Kristóf
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. június 22. 21:41
És Belgium, Németország, Svédország, Finnország smafu? Őket mikor ítélik el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!