Meddig tarthat az exlex állapot Seattle-ben?

2020. június 15. 18:16

Capitol Hill Autonóm Zónának nevezik Seattle-nek azt a részét, amelyet a Black Lives Matter mozgalom aktivistái foglaltak és zártak el hermetikusan az Egyesült Államok többi részétől egy hete. A rendőrség már visszamenne, és Trump is lépéseket fontolgat.

2020. június 15. 18:16
null

Seattle belvárosa már korábban is radikális baloldali tüntetések helyszínéül szolgált

Autonóm kommuna kiépítésébe kezdett Seattle belvárosában az a mozgalom, amely eredetileg George Floyd rendőri intézkedés közben elhunyt afroamerikai polgár esete kapcsán kezdett általános tüntetésekbe Egyesült Államok-szerte. Noha a Black Lives Matter mozgalom már 2013 óta aktív, a George Floyd-ügy új lendületet adott neki.

A tüntetők június 8-án megvetették a lábukat Seattle belvárosában, ahol az LGBT-közösségek és egyéb alternatív kultúrák közéleti tevékenysége egyébként is élénk, sőt a terület már több ízben is szolgált radikálisnak mondható tüntetések helyszínéül.

A tüntetők egy, az USA-tól teljesen elkülönülő közösséget hoznának létre

A Capitol Hill Autonóm Zónának (CHAZ) kikiáltott területet a tüntetők nyíltan az Egyesült Államoktól elkülönült entitásnak tekintik,

ahogy azt a CHAZ-t Seattle többi részétől elhatároló barikádokon szereplő feliratok is mutatják [pl. „Property of the People” („A Nép tulajdona”); „Leaving USA” („Elhagyjuk az Egyesült Államokat” stb.)].

A megszállók a CHAZ-t egy rendőri felügyelet nélküli autonóm kommunának tekintik, ahol a politikai döntéshozatal konszenzuális alapon történik. Noha a szervezet büszke arra, hogy a CHAZ-t jelenleg senki sem vezeti felvállaltan, az amerikai City Journal nevű magazin Nikitta Oliver-t radikális aktivistát, korábbi polgármester-jelöltet azonosítja az autonóm zóna vezetőjeként.

A rendőrség kivonult a zónából

A helyi rendőrség (SPD) az elmúlt időszakban csaknem teljes személyi állományát evakuálta a zónából azt követően, hogy a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások során mintegy 25 rendőr sebesült meg. „A rendőrkapitányság feladása nem az én döntésem volt” – nyilatkozta a rendőrség vezetője, Carmen Best az ügy kapcsán. 

Best állítása szerint a seattle-i rendőrség reakcióideje megháromszorozódott a történtek óta. A 911-es hívószám tárcsázását követően átlagosan 18 perces kiszállási idővel lehet számolni, s ez azért is okoz problémát, mert noha a rendőrség számos vagyon elleni és egyéb bűncselekményekről szerzett tudomást, mégsem képes behatolni a város bizonyos területeire. 

A közélet megosztott a CHAZ-t kikiáltók békés szándékait illetően

A radikalizmus tehát nemcsak a kommunikáció szintjén valósul meg.

Mivel pedig a rendőrség kivonult a területről, a rendfenntartók szerepét egy lazán szervezett baloldali fegyveres közösség (Puget Sound John Brown Gun Club - PSJBGC) vette át. 

Hogy a rendfenntartás a belső rend fenntartására, vagy a CHAZ fegyveres védelmére irányul (a CHAZ lakói tulajdonképpen „no-police” zónává nyilvánították a területet), azt egyelőre nehezen lehet megítélni, mint ahogy azt is, hogy a CHAZ miként tekint az Egyesült Államok hatósági intézkedéseire.

Seattle Demokrata polgármestere sem nyugodt, s ezt jól jelzi, hogy Jenny Durkan tettei és kommunikációja meglehetősen szerteágazó és önellentmondásos a CHAZ kapcsán. Egy sajtókonferencián elhangzottak szerint a CHAZ létrehozása belefér a gyülekezési szabadság értelmezési körébe, s Seattle belvárosának megszállása patriotizmusnak, s nem pedig terrorizmusnak tekinthető.

Ennek némileg ellentmond, hogy a bátorító hangvételű nyilatkozat ellenére Durkan a zavargásokra tekintettel rendeletben hirdetett fegyvertilalmat még május 30-án, pénzbüntetést és szabadságvesztést helyezve kilátásba fegyverviselés esetére.

Donald Trump elnök álláspontja a Seattle-ben kialakult helyzettel kapcsolatban, hogy a belváros irányítását „radikális baloldaliak” vették át. „Érdekes, hogy miként tudja az Antifa és egy az ahhoz hasonló szélsőbaloldali militáns csoport átvenni egy város irányítását” – twittelte az elnök. 

Trump egy másik tweetjében ennél fenyegetőbb hangnemet ütött meg: „A baloldali radikális kormányzó Jay Inslee és Seattle polgármestere gúny tárgyává váltak, és olyan szinten űznek csúfot belőlük, ahogy az nagyszerű országunk történetében példa nélküli. Vegyétek vissza a városotokat MOST. Ha nem teszitek, én fogom.” – írta június 11-én.

Trump tweetjére válaszul Seattle polgármestere szintén Twitter-üzenetben reagált. „Térjen vissza a bunkerébe” – utasította el Trump szavait.

Mi várható, ha a helyzet önmagától nem oldódik meg?

Az elnök tehát egyre türelmetlenebb a seattle-i folyamatokkal kapcsolatban. A Fox News-nak adott interjújában Trump arra figyelmeztetett, hogyha a CHAZ felszámolását sem a polgármester Durkan, sem pedig Jay Inslee, Washington állam kormányzója nem kezdi meg, saját hatáskörében tenne rendet. 

Első körben azonban a kormányzóé a lehetőség, s ezzel úgy látszik, kész is élni. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy Inslee a mozgósítással egyidejűleg közleményében arról biztosított mindenkit, hogy a nemzeti gárda katonái „fegyvertelenek lesznek, feladatuk az infrastruktúra védelme és a tüntetések biztosítása lesz.”

Egy dán kommuna a minta

A CHAZ lakói egy dán városnegyedre, Christianiára mutatnak, amikor arról kérdezik őket, hogy mit akarnak elérni Seattle belvárosában.

Christiania egy saját bevallása szerint az Európai Uniótól és Dániától független alakulat a dán főváros, Koppenhága szívében. Az önjelölt autonóm városrész 1971 óta működik egy korábbi laktanya területén, amely főleg hippi lakóiról és azok a kábítószerekhez fűződő szabados attitűdjéről híres.

Csakhogy Christiania története több ponton is eltér attól, ami jelenleg Seattle-ben zajlik:

egyrészt a dán közösség alapítói egy elhagyatott terület felett rendelkeztek, amelynek sem a polgárság, sem pedig a vállalkozások nem látták kárát. Seattle-ben ehhez képest a folyamatosan eszkalálódó erőszak vezetett ide mind az államhatalom, mind pedig az anarchisták részéről. Másrészt CHAZ lakói azonnali, faji alapú pozitív diszkriminációt követlenek az életviszonyok széles skáláján (pl. azonnali kegyelmet a fekete raboknak, fekete pácienst csak fekete orvos és nővér láthasson el stb.), Christiania lakói viszont „mindössze” drogliberalizációt és bizonyos szociális reformokat szeretnének.

Harmadrészt pedig a dán közösség a tolerancia jegyében határozta meg saját működését, CHAZ-beli forradalmárok pedig félig-meddig felvállalt fegyverkezésbe kezdtek, s tulajdonképpen ez az oka annak, hogy a rendőrség, illetőleg a nemzeti gárda miért habozik határozott lépéseket tenni az exlex állapot felszámolásának irányába.

Dobozi Gergely írása
 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triumphator
2020. szeptember 30. 21:44
"fekete pácienst csak fekete orvos és nővér láthasson el" --- Most akkor pontosan milyen rasszizmus ellen harcolunk éppen, elvtársak?
airmax
2020. július 10. 16:02
Az írás szellemes, de sajnos van egy nagy probléma, és amerikában (is) pont ez a baj... Várják a szuperment,. a robotzsarut, a pókembert, a vízembert, meg tudomisén még kit, mert az (a filmekben) mindíg jön és rendet tesz. Csak ez nem így van. Szupermen nem jön, és nem ilyesmiben kellene bízni, hanem abban, hogy a demokratikusan megválasztott politikai vezetők, az általuk létrehozott, és a szükséges hatalommal felruházott állam rendet tart. Mert ez a dolga.... Ha alkalmatlan vezetőket választunk, akkor tényleg nem marad más, mint reménykedni azokban akik kívül hordják az alsógatyájukat. Kevesebb tv és filmnézés, és sokkal sokkal több történelem tanulmányozás... Ez a javaslatom a fiatalságnak. Aki nem ismeri a történelmet az újra és újra el fogja követni ugyanazokat a hibákat. Mi tanultunk a történelmünkben arról, hogy hogyan lehet muzulmánokkal együtt élni... 150 év elég volt rá.. (és lakosság 2/3-ának kiirtása... Tanultunk a történelmünkből arra vonatkozóan, hogy mit tudunk a kommunistákkal elérni... Ránk dőlő adósságot elszegényedést értékeink elherdálását... És azt a tudást, hogy sem a náci megszállást, sem a komcsi megszállást, sem annak idején a török megszállást nem védte ki szupermen... De voltak nagy embereink akik vezetésével, és az emberek szorgalmas munkájával újra és újra fel tudtunk állni... Az a dolgunk, hogy lássuk, hogy ki az aki újra sötét gödörbe akar vinni minket (még az is lehet vonzó ígérgetéssel) és ki az aki segít függetlennek, saját lábunkon megállónak lennünk...
Zsaturnuzs
2020. június 27. 22:23
"nem a rendőrállami módszerek jelentik a megoldásokat a társadalmi problémákra, hanem a nyílt kommunikáció, az önszerveződés, az együttműködés és a demokratikus döntéshozatal" Igen, igen, gyönyörű példákat látunk erre Fekete-Afrikában, Szenegáltól Szomáliáig, Csádtól Dél.-Afrikáig! Kár, hogy ezt a földi paradicsomot időnként megzavarják puccsok, népirtások, önjelölt diktátorok, éhínségek, járványok. Hál'istennek ezeket csak már maguknak köszönhetik a fehérek gyarmati elnyomása alól felszabadult, nyíltan kommunikáló, önszerveződő, együttműködő, és demokratikus döntéshozatalban remeklő néger törzsek. Az USA-ban még nem jött el ez az aranykor, de a baloldali, marxista, maoista stb. aktivisták jól szervezetten és lankadatlanul dolgoznak érte, a demokraták erőteljes támogatásával.
luisbathhelena
2020. június 27. 22:22
1. A Capitol Hill kra nem a belváros Seattleben 2. Mivel a feketék aránya mindössze 7% vicces ott rájuk hivatkozni miközben hosszú ideig fekete polgármester volt. A jelenlegi színét nem tudon 3. Ezek fehér barmok főleg anarchokommunistak. Kéne nekik 2 hónap Észak Korea utána menne mind önként a Nemzeti Gárdába. 4. Az itt székelő nagy cégek szóban támogatják őket de kétségem sincs h pofán vernek őket ha sértik az üzletet. Microsoft, Amazon, Boeing, Starbucks most még PC....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!