Városfoglalók kezdik átvenni a hatalmat Seattle-ben

2020. június 12. 21:03

Hat háztömbnyi területen jött létre egy „autonóm terület” az Egyesült Államok északnyugati részén található Seattle belvárosában. Az arra járóktól pénzt szednek a területfoglalók, Donald Trump forrong, a leszbikus demokrata polgármester pedig teljes vállszélességgel a városfoglaló aktivisták mellé állt. Beköszöntött az anarchia Seattle-ben?

2020. június 12. 21:03
Greczula Levente László

A város művészeti és kulturális életének szívében fekvő környéken – amit napjainkban egyre inkább fenyeget a techcégek által behozott dzsentrifikáció – a tiltakozók éltek a lehetőséggel. Megfordították a barikádokat, hogy védelmezzék a felszabadított utcákat, és igényt formáltak több háztömbre is. A területet már Capitol Hill-i Autonóm Zóna néven ismerjük.” Az idézet, noha szellemiségében valamilyen Che Guevara-féle gerillatankönyvet idéz, a New York Times nemrégiben megjelent, az északnyugat-amerikai Seattle városában kikiáltott „autonóm területtel” foglalkozó cikkéből származik. 

A George Floyd halálát követően kirobbanó tüntetéssorozat elég váratlan fordulatot vett a Washington államban található nagyvárosban, ahol a múlt héten minden éjszaka üvegdobálástól és füstgránátok robbanásaitól volt hangos. A város polgármestere, a demokrata párti Jenny Durkan és a fekete rendőrfőnök, Carmen Best múlt vasárnap bejelentették ugyan, hogy a rendőrség harminc napon keresztül nem fog könnygázgránátokat alkalmazni tömegoszlatás céljából, csakhogy ezt az ígéretet már aznap kénytelenek voltak megszegni. 

Válaszul a tiltakozók egy csoportja azzal fenyegette meg a rendőrséget, hogy felgyújtják a Capitol Hill városrészben található rendőrörsöt. Hétfőre eltűntek a rendőrségi barikádok a városrészből, rövidesen pedig az egyenruhások is elhagyták a területet. Best azt mondja, ez nem az ő döntése volt,

a rendőrök egyszerűen nem akartak visszamenni a területre,

miután kiürítették az örsöt. 

Forrás: BBC

A tiltakozók barikádjai szinte egyből megjelentek az utakon. A Capitol Hill-i Autonóm Zóna, vagy röviden CHAZ körülbelül hat háztömbnyi területet foglal magába.

Autóval nem lehet behajtani, gyalog és biciklivel viszont igen – a belépésért viszont fizetni kell. Kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel azoknak is szembesülniük kell, akik olyan szerencsések, hogy az újdonsült autonóm területen van a lakhelyük vagy az üzletük, ők ugyanis állandó vegzálásra számíthatnak a CHAZ új „földesuraitól” – igaz, mindezt a seattle-i rendőrség eddig még nem tudta megerősíteni. 

S hogy ki irányítja az önjelölt autonóm területet? Nos, egy önjelölt vezér máris akad: Raz Simone. A helyi rapper néhány társával

számos fegyverrel és egy megafonnal felfegyverkezve kijelentette, hogy mostantól ők az új rendőrség,

és el is kezdték a járőrözést a körzetben. Raz Simone egy AK-47-essel az oldalán vegzálja azokat a lakókat, akik nem engedelmeskednek neki. Az új főnök Twitteren szólt vissza Trump elnöknek: „Nem vagyok Terrorista Hadúr. Hagyd abba a hamis narratíva terjesztését. A világ SOHA nem állt készen egy erős fekete férfira. Békések voltunk és ennyi. Ha meghalok, ne történjen hiába”.

Fontos a feketék élete, de az osztályharc is

A szigorú „határellenőrzéseket” és az állítólagos maffiamódszereket leszámítva a Capitol Hill-i Autonóm Zóna a megtestesült újbalos álomnak tűnik: utcai felolvasások, közösségi filmvetítések (többek között a New York-i transzvesztiták életéről és a színesbőrűek elleni rendszerszintű rasszizmusról), krétarajzok, és természetesen egy hatalmas „Black Lives Matter” felirat színesítik az utcákat. Önkéntesek segélycsomagokat és maszkokat osztanak, az egyik gyorsétteremnél elsősegélynyújtó helyet is berendeztek.

A rendőröket viszont továbbra sem engedik be a területre – a FOX viszont úgy tudja, hogy az Antifa fegyveres aktivistáit szívesen látják a zónában, igaz, ezt a városi rendőrség cáfolta

 

Friss életképek az Autonóm Zónából

A tiltakozók követelései nagyjából világosak, mégha a prioritásaikban van is különbség.

„Minél többet fókuszálunk a rassz kérdésére, annál kevésbé figyelünk a tényre, hogy ez itt osztályharc”

– magyarázta a New York Timesnak egy tüntető, a magát anarchistának valló Fredrix. A Black Lives Matter fiatal aktivistája, Moe’Neyah Dene Holland viszont úgy látja, hogy éppen a rasszizmus kérdésére kellene a legtöbbet koncentrálni. „Mert őszintén, fekete férfiak halnak meg, erre kellene összpontosítanunk” – nyilatkozta a lapnak. A tiltakozók legfontosabb követelései között mindenesetre helyet kapott a rendőrség finanszírozásának csökkentése, a közegészségügyi ellátás költségvetésének növelése, és a tiltakozókkal szemben emelt mindennemű vád ejtése. 

 

 

Van politikus, aki szerint ez hatalmas győzelem

Az Egyesült Államokban persze nem avatott osztatlan sikert a CHAZ létrejötte. A környező háztömbök lakói arra panaszkodnak, hogy amióta a rendőrautóknak ki kell kerülniük a zónát, azok sokkal lassabban érnek ki a riasztások helyszínére, mint korábban.

Donald Trump elnök június 11-i tweetjében azt írta, hogy Seattle felett átvették az irányítást a belföldi terroristák, akiket „természetesen” a radikális baloldali demokraták vezetnek.

Az elnök felszólította Durkan polgármestert arra, hogy szerezze vissza az uralmat a város felett, máskülönben neki kell közbeavatkoznia. Az egyébiránt leszbikus polgármester csak annyit válaszolt a Twitteren: „Gondoskodjon a biztonságunkról. Menjen vissza a bunkerébe. #BlackLivesMatter

 

 

Nem Durkan az egyetlen a seattle-i városvezetésből, aki nyíltan szimpatizál a tüntetőkkel. Kshama Sawant, a városi tanács egyik szocialista tagja „hatalmas győzelemneknevezte azt, hogy a tüntetőknek sikerült elfoglalniuk a Capitol Hill egy részét. Kedden Sawan több mint ezer tüntetőt engedett be az egyébként lezárt seattle-i városházára azzal a céllal,

hogy megmutassa: a városháza „az emberek tulajdona”.

Jenny Durkan, Seattle leszbikus polgármestere teljes vállszélességgel az autonómok mellé állt

 

Az eseményen a tiltakozók ismét elmondhatták, hogy szerintük csökkenteni kellene a rendőrség költségvetését, és meg kellene tiltani a „vegyi fegyverek” használatát a rendőrség részéről. Sawan pénteken már azt írta a Twitteren, hogy csapatával egy olyan jogszabályon dolgozik, ami lehetővé tenné, hogy az elhagyott rendőrörsre soha ne térjenek vissza rendőrök. 

Rendőrök nélkül éppen Durkan is meglenne: a polgármester szerint a seattle-i rendőröknek olyan feladatokat is meg kell csinálniuk, amikhez abszolút nincs közük, például családi vitákba is bele kell folyniuk. „Amikor az emberek felhívják a 911-et, nem feltétlenül egy rendőrtisztre van szükségük a helyszínen” – idézi a Seattle Times a polgármesternőt. Black Lives Matter-tweetek és rendőrségi költségvetés-csökkentés ide vagy oda, úgy tűnik, a tüntetők viszont nem kíváncsiak Durkanre, sőt: Sawan keddi gyűlésén kijelentették, hogy akkor lennének a legboldogabbak, ha a demokrata párti politikus távozna tisztségéből.  

A nyitóképen: az elhagyott rendőrörs a Capitol Hillen. (Fotó: Twitter / Cole Miller)

Összesen 315 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominium Magna Hungaria
2020. június 13. 17:49
https://kepkuldes.com/image/ZZJ8CF Júli 4 - szotyi ropi bekészítve
NagyLaci
2020. június 13. 17:36
Remélem a Pestiek tudják, hogy Karácsony most bőszen jegyzetel!
nyugalom
2020. június 13. 17:18
A polgarmesternek kotelezo lenne kozejuk menni es ott is marad i, csaladostol!
toef36
2020. június 13. 16:49
Nem igaz, hogy ez a "HÖLGY" polgármester lehet Amerikában!... Amerika nem most, már régen megbolondult...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!