Akár a koronavírus hullámait meglovagolva függetlenedhet Skócia

2020. július 07. 20:51

A skót függetlenség támogatottsága 54 százalékra nőtt az elmúlt három hónap alatt, ami a választási győzelemre pályázó kormánypárt malmára hajthatja a vizet.

2020. július 07. 20:51
null

Magasan megugrott a skót függetlenség támogatottsága – írja a The Sunday Times egy közvélemény-kutatásra hivatkozva. A Panelbase nevű kutatócsoport felmérése szerint ma a skótok 54 százaléka voksolna arra, hogy Skócia a továbbiakban ne képezze az Egyesült Királyság részét.

Az attitűdbeli változás különösen a 2014-es népszavazás eredménye tükrében szembetűnő: ekkor a választók 55 százaléka voksolt az Egyesült Királyságban való maradás mellett, ma azonban ezzel gyökeresen ellentétes trend tapasztalható, ami különösen az elmúlt hónapok eseményeinek köszönhető.

Elemzők szerint a skót függetlenséget kívánók tábora egyrészt korábbi Brexit-szavazókkal egészülhetett ki, másrészt pedig nem kis részben köszönhető annak, hogy a választók úgy ítélik, hogy az országot kormányzó Nicola Sturgeon sikerrel vette az akadályokat a járvány megfékezésekor.

A megkérdezettek szerint ugyanis Sturgeon sikeresebb volt a járványügyi védekezés megszervezésében mint brit kollégája, Boris Johnson. Ezt pedig még annak tudatában is fenntartják, hogy noha Skócia esélyei a járványt övező válságból való kilábalás során sem az Egyesült Királysággal, sem pedig Angliával összevetve nem jelentősen jobbak; mégis,

a skót kormányzati kommunikáció mindvégig azt igyekezett nyomatékosítani, hogy Sturgeon Boris Johnsonnál igenis komolyabban veszi a járványveszélyt

– s ezzel együtt Skócia érdekeit –, határozottan visszautasítva minden olyan vádat, amely a járványügyi védekezés hátterében tisztán politikai taktikázást sejtett.

Akárhogy is, a Skót Nemzeti Párt (SNP) az eseményekből mindenképp profitált: Sturgeon közösségének támogatottsága 4 százalékkal rekordszintre, 55 százalékra nőtt. 

Az elemzések tehát azt mutatják, hogy a kormányzati kommunikáció célba ért: a skótok többségét minden bizonnyal arról sikerült meggyőzni, hogy Edinburgh sikeresebben képes érvényesíteni a skót érdekeket, mint London.

Arról, hogy a jelenlegi optimizmus meddig tart, már megoszlanak a vélemények: az egységpárti politikusok például úgy vélik, hogy a függetlenség „diadala” átmeneti, s kizárólag a koronavírusnak köszönhető - a politikusok tehát azzal számolnak, hogy a válság megszűnését követően a függetlenség támogatottsága minden bizonnyal csökken.

Ennek némileg ellentmondanak azok a hangok, amelyek egyértelműen azt jósolják, hogy az SNP győzelme a jelen állás szerint 2021. május 6-án esedékes tartományi választásokon borítékolható. Hogy az esetleges győzelemmel a nacionalista párt mit kezd, a tekintetben az elemzők is megosztottak. A Brexit ugyanis könnyen lehet, hogy általánosan hátrányosan érinti majd a szigetország gazdaságát, az érdekek tehát Skóciát – legalábbis középtávon – az Egyesült Királysághoz kötik (vélhetően erre játszik majd Johnson kormánya is, amely alapvetően ellenzi a skót függetlenedést). 

A skót függetlenségért küzdők ugyanakkor ideológiai muníciót is találhatnak abban, hogy az Egyesült Királyság elhagyta az Uniót:

a függetlenségpártiak a Brexitre akár precedensként is tekinthetnek, mondván, hogyha a britek szuverenitási megfontolásból az EU-ból való kilépés mellett dönthettek, akkor alappal várhatja adott esetben Skócia ugyanennek tudomásul vételét az Egyesült Királyságtól is. 

Akárhogy is, a skót függetlenség – ha egyáltalán lesz ilyen – bonyolult politikai játszma eredménye lesz.

Ahhoz ugyanis, hogy Skóciában kiírják a népszavazást erről, London támogatása is szükséges.

Figyelembe véve, hogy Boris Johnson politikai tábora ezt a lehetőséget karakteresen elutasítja, a függetlenség kérdése legkorábban is azt követően – és azzal a feltétellel – kerülhet napirendre, hogy az SNP valóban nagy arányú győzelmet arat 2021-ben (a párt felvállalt politikai célja ugyanis gyakorlatilag maga a függetlenség – de legalábbis az arról való második népszavazás kiíratása).

Dobozi Gergely 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. július 21. 19:08
Kövesse GB Ausztria-Magyarország sorsát, hiszen az ő ötletük volt annak feldarabolása.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. július 21. 19:07
húzzál már el a gecibe angol faszt szopikázni ha ennyire ízlik neked
night watch
2020. július 17. 13:21
Plusz vigyék magukkal a skótok, walesiek a North, Midlands és Yorkshire részeket is, mondván, hogy az valamikor a keltáké volt. Az angolok megtarthatják East of Englandot, A South-Westet, meg a South-Eastet. Londonisztán meg függetlenedhet egy marharadzsa, emír, vagy ajatollah vezetése alatt. Nem nagy kunszt pezsgőzgetve határokat rajzolni.
turáni sólyom
2020. július 16. 13:51
Free Scotland! Free Wales! Free Ireland! (with North Ireland)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!