Tűz ütött ki a nantes-i katedrálisban, szándékos gyújtogatás ügyében nyomoznak

2020. július 18. 10:41

A tűzoltók komoly tűzről beszélnek. A polgármester nem zárja ki, hogy gyújtogatás okozta a tüzet.

2020. július 18. 10:41
null

Tűz ütött ki a nantes-i katedrálisban – adja hírül az LCI és a franceinfo. A tűzoltók szerint komoly tűzről van szó, videókon a templomban pusztító lángok is láthatók. 

A tűzoltókat háromnegyed nyolckor körül riasztották, mintegy hatvanan érkeztek ki a helyszínre. Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette: Roselyne Bachelot kulturális miniszterrel együtt Nantes-ba látogat, s a város lakóit szolidaritásáról biztosította Jean Castex kormányfő is.

A nantes-i egyházmegye egyik tisztségviselője elmondta: jelentős károkat okozhat a tűz, úgy tűnik, a lángok az orgonát is elérték. 10 órakor a tűzoltók jelentették: sikerült körülhatárolniuk a tüzet. Egy, a BMFTV-nek nyilatkozó tűzoltó szerint ugyanakkor nem olyan súlyos tűzeset ez, mint a tavalyi Notre-Dame-i. 

A nantes-i katedrális Bretagne legnagyobb temploma, 1434-ben kezdték el építeni II. Ferenc rendeletére. 1972-ben is tűz ütött ki a katedrálisban, akkor a tetőszerkezet égett le, s csupán 13 év után tartottak újra misét a templomban. 

FRISSÍTÉS: Jean Castex miniszterelnök is Nantes-ba érkezik délután. A város polgármestere szerint az 1972-esnél kevesbé súlyos tűzről van szó, de az orgonában és a rózsaablakban is nagy kár eshetett. Hozzátette: „sajnos” nem kizárható, hogy gyújtogatás okozta a tüzet.

FRISSÍTÉS 2.: Az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a katedrális három egymástól távoli pontján egyszerre ütött ki a tűz, így az ügyészség szándékos gyújtogatás ügyében nyomoz – jelentette be Pierre Sennès államügyész

 


 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panka45
2020. július 19. 10:56
Ruandai migránst fogott el a francia rendőrség, ő gyújthatta fel a katedrálist Nantes-ban... Ez a legújabb hír. Kell még mondanom valamit Ildikó?
56október
2020. július 19. 10:51
A franciákat nem sajnálom. A katedrálist igen.
toef36
2020. július 19. 09:07
Franciaország egy gyenge "liberális" államalakulat! Erről van szó! Amennyi "lázadás" történt, mind ezt bizonyítjí...
toef36
2020. július 19. 09:01
HATSZOR jártam Nantes-ban zenei fesztvál zsürorjaként! Csodálatos katedrálisról van szó, a 14. százabdból. Egészen biztos, hogy tudatosan gyújtották fel... Ez nemcsak keresztély-ellenesség, hanem KULTÚRAELLENES cselekedet!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!