Jó döntés volt korlátozni a légiközlekedést

2020. augusztus 05. 17:36

Kutatás igazolja, hogy a légi közlekedés korlátozása hatékonynak bizonyult a járvány elleni védekezés során, ugyanis a vírus repülőkön utazva képes országokat és kontinenseket átugorva elterjedni a világon.

2020. augusztus 05. 17:36
null

Az International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) áttekintette a kormányok által foganatosított utazási korlátozásokat, s arra jutott, hogy különösen a légi közlekedés korlátozása segített megfékezni a járvány terjedését, s a korlátozást a kormányok minél korábban vezették be, az intézkedés hatásfoka annál nagyobb volt.

Természetesen ennek másik oldala is igaz: azok az országok, amelyek késlekedtek meglépni az utazási lehetőségek beszűkítését, magasabb fertőzöttségi mutatókat produkálnak.

»Idén januárban a világ a járványt eleinte főként Kína, később pedig Olaszország problémájának tekintette. Szembesülve a vírus gyors, s az egész világot sújtó terjedésével, közel az összes nyugati ország olyan intézkedéseket foganatosított, amelyek a vírus terjedését – de legalábbis annak lassítását – hivatottak elősegíteni.« - nyilatkozta Tamás Krisztin, az IIASA kutatója. 

Nyilatkozatát így folytatta: »Fontos országokon átívelő módon modellezni a vírus napi terjedését annak érdekében, hogy fel lehessen mérni a kormányzati intézkedések hatékonyságát – így például, hogy egy határzár, vagy egy reptérzár hatékonynak bizonyul-e, s hogy meg lehessen becsülni a szóba jöhető forgatókönyveket a fertőzésszám alakulása szempontjából. Így például azt is, hogy mi történne, ha egy bizonyos intézkedést a kormányok nem hoznának meg.«

Amikor tehát a kormány a nemzetközi forgalom újraindítását fontolgatja, szükséges mérlegelni azt, hogy mely célországok irányába nyitja meg ezt a lehetőséget, és hogy mely régiókból fogad beutazókat.

Krisztin kitért arra is, hogy az IIASA projektjei arra irányulnak, hogy támogassák a kormányzatokat a járványügyi védekezés során. Ennek kapcsán Krisztin kiemelte, hogy a meghozott intézkedések kulcsfontosságúak voltak a görbe elnyújtása szempontjából, mert így sikerült tehermentesíteni az egyes államok egészségügyi intézményrendszerét, életeket mentve ezzel.

[Megjegyzésképpen: az olasz polgári légügyi hivatal (ENAC) diszkont légitársasághoz intézett levélben közölte, hogy a Ryanair  üzemelési engedélyének felfüggesztésétől sem riadna vissza arra az esetre, ha a cég a továbbiakban is figyelmen kívül hagyja az olasz járványügyi intézkedéseket. A hivatal ugyanis azt sérelmezi, hogy a Ryanair nem tartja be a szükséges előírásokat, így például nem gondoskodik az utasok közötti biztonságos távolság betartatásától, de arról sem, hogy erre az esetre kötelezze az utasokat a maszkhasználatra.]

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. szeptember 01. 18:15
Márciusban naponta 100 cikk foglalkozott a járványterjedés matematikai előrejelzésével. Ezek a modellek lazóta átványosan megbuktak a valóság ítélőszéke előtt.
Jack Reynor
2020. augusztus 08. 18:48
Pont fordítva látom a turisták és a szolgálati utasok szerepét. A szolgálati repülőutak 100%-a felesleges, 90%-a extrém mértékben felesleges és a repülőúton kívül rengeteg felesleges további költsége van. Azt viszont jónak gondolom, hogy a repülős turistáskodás sokaknak elérhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!