Kamala Harris a Demokrata Párt alelnökjelöltje

2020. augusztus 19. 14:29

Nagy érdeklődés övezi a felméréseket annak kapcsán, hogy hogyan fogja Harris személye befolyásolni Joe Biden esélyeit az elnöki posztért való versenyben.

2020. augusztus 19. 14:29
Varga Anett

"Joe Biden 2020. augusztus 11-én jelentette be, hogy Kamala Harris-t választja alelnökjelöltjének. Sokan számítottak erre a döntésre, azonban nagy érdeklődés övezi most a felméréseket annak kapcsán, hogy hogyan fogja Harris személye befolyásolni Biden esélyeit az elnöki posztért való versenyben.

Donald Trump elnököt állítása szerint kissé meglepte a hír, azonban nem titkolta el, hogy mit gondol Harris-ról. Trump véleménye szerint ugyanis Harris nagyon rosszul teljesített az előválasztásokon; illetve azt is kiemelte, hogy „rendkívül csúnyán” bánt Bratt Kavanaugh bíróval annak szenátusi meghallgatásai során. „Ezt nem fogom egyhamar elfelejteni” – zárta véleményét Trump elnök az augusztus 13-ai sajtótájékoztatóján.

Kamala Harris jamaikai és indiai felmenőkkel rendelkezik, így hiteles szószólója lehet majd a faji egyenlőségről és az inkuzivitásról szóló ügyeknek. A Brookings Institute szerint, Harris bevonzhatja a Z és a „millenial” generációt (2000 környékén születettek), illetve a fehér nők szavazó körét is, mivel a Harris által képviselt értékek fontosak ezeknek a csoportoknak. S valóban, Harris az első olyan afroamerikai-ázsiai-amerikai nő, aki alelnökjelöltként kampányolhat. Pályafutása során azonban más pozíciókban is elsőként szerepelt: Harris volt az első afroamerikai-ázsiai-amerikai nő, aki kerületi-, majd főügyészként dolgozott Kaliforniában, illetve ő volt az első ázsiai-amerikai szenátor is.

Amíg a republikánus párt úgy véli, hogy Harris szélsőséges liberális nézetekkel rendelkezik, addig a demokrata oldal vegyes érzelmekkel fogadta az új alelnökjelöltet – üdvözölték, hogy Biden választottja a diverzitást képviseli, azonban bizonyos demokraták számára hiteltelennek tűnt Harris elnöki kampánya, így az alelnöki jelölését sem fogadták örömmel. Általánosan inkább mérsékeltnek tekintik Elizabeth Warren-hez vagy Amy Klobucharhoz képest, akik szintén esélyesek voltak az alelnökjelölti pozícióra.

Harris pályafutása során afroamerikai ügyészként sokszor szembesült faji és társadalmi igazságszolgáltatási kérdésekkel és problémákkal. Annak ellenére, hogy progresszív szemléletet kívánt képviselni munkája során, több olyan ügye is volt, amelyek miatt a demokrata oldalon negatív megítéléssel szembesült az elnökjelölti kampánya során. Általánosságban a legnagyobb kritika az ügyészi munkája kapcsán az volt, hogy túlnépesítette a kaliforniai börtönöket, illetve, hogy visszautasította a rendőri fegyveres erőszak áldozatainak ügyeinek kivizsgálását. Harris azonban azt állítja, hogy sokszor a szigorú büntetések helyett voltak sikeres, progresszív programjai, mint például az oktatási programok lehetősége olyan elkövetők számára, akiket kisebb szabálysértések miatt állítottak elő. 

A demokrata szavazók az elnöki kampánya során szintén negatívan fogadták Harris bizonytalan álláspontját az egészségügyi programok kapcsán. 2017-ben még támogatta a Medicare for All mozgalmat, később, az elnöki kampánya alatt azonban már nem támogatta ezt az opciót, illetve a saját egészségügyi terve is a privát és az állami egészségügyi rendszer ötvözetét képviselte."

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. szeptember 24. 10:57
Zöld kártya rendben?
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 23. 14:27
Jól tudom hogy néhány százalékpontnyival visszaesett Biden támogatottsága Harris jelölése után?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!