Milliódolláros biznisz Amerikában szülni

2020. augusztus 12. 16:30

A Center for Immigration Studies nevű agytröszt Amerika-fókuszú kutatásából kiderül többek között az is, hogy coach-szolgáltatás segíti a várandós külföldi anyákat a hatóságok félrevezetésében.

2020. augusztus 12. 16:30
null

Augusztusi tanulmányában foglalkozott a Center for Immigration Studies az úgy nevezett „szülési turizmus” jelenségével, amelynek végkövetkeztetése, hogy a jelenség mondhatni "elértékteleníti" az amerikai állampolgárságot. Ahogy arra a tanulmány is rámutat, a probléma valós és összetett: egyes alkotmányjogászok szerint ugyanis hatékonyan orvosolni csakis alkotmánymódosításon keresztül lehetne lehetséges; úgy tűnik azonban, hogy ez ma nemcsak jogi, hanem politikai tabunak is számít.

A területi elv és az Egyesült Államok vonzereje együttesen okozzák a problémát

Az amerikai alkotmány tizennegyedik módosítása értelmében valamennyi, az Egyesült Államokban született, vagy ott állampolgárságot nyert, és annak joghatósága alá eső személy az Egyesült Államok polgára. A területi elv („ius soli”) lényege tehát, hogy az adott állam területén való születés az állampolgárság elnyerésének előfeltétele.

Egy amerikai állampolgársággal együtt járó útlevél sokak szerint a világ „legerősebb” okmányai közé tartozik; jogosulttá tesz például különböző szövetségi tanulmányi ösztöndíjakra, és hozzáférést biztosít az amerikai munkaerőpiachoz is. Amerika vonzereje és az alkotmány által biztosított lehetőség – amely egyébként a hazai szabályozásban is megjelenik – együttesen idézték tehát elő azt, hogy

óriási pénzmozgással járó szürke iparág épült rá erre a jogi kiskapuként is felfogható anomáliára.

A szülési turizmus célközönsége terhes nőkből áll

A szülési turizmusból élők értelemszerűen a terhes nőket igyekeznek megszólítani. A tanulmány részben az American Community Survey, részben pedig a Centers for Disease Control számaira hivatkozva állítja, hogy tág becslés szerint 20 és 26 ezer szülési turista adhatott életet az Egyesült Államok területén. 

A tanulmány több szülési turizmussal foglalkozó ügynökséget (például „YouWin USA” vagy „USA Happy Baby”) is megnevez, ugyanakkor rögzíti, hogy habár a probléma ismert, rengeteg feltáratlan ügy maradhat rejtve a hatóságok előtt. A feltárt ügyekből azonban kiderül, hogy ezek az ügynökségek teljes körű szolgáltatást nyújtottak jórészt kínai állampolgársággal rendelkező ügyfeleiknek, amelynek része volt például, hogy coach képezte ki a delikvenseket arra, hogy milyen kitérő válaszokkal vezethetik félre a bevándorlási hatóságokat.

A tanulmány szerint a szolgáltatás ellenértéke olykor elérte a 100 ezer dollárt is.

A 20-26 ezres születésszámot a gyakran százezres nagyságrendű megbízási díjakkal összevetve könnyen belátható, hogy "milliódolláros bizniszről" van szó.

Hathatós megoldást az alkotmány módosítása jelenthetne

Egyes alkotmányjogászok szerint a jelenséget nyilvánvalóan az alkotmány módosításával lehetne orvosolni, akár a területi elv kiiktatásával is (ez egyébként annak tükrében sem lenne aránytalan lépés, hogy a szülési turizmus a tanulmány szerint jelentősen megterheli a költségvetést). Ez azonban – ahogy arra a tanulmány is rámutat – hosszas politikai játszmákhoz adna alapot, ennek megfelelően közép-rövidtávon nem járható út.

Ennek ellenére

Donald Trump még 2018 októberében jelentette be, hogy elnöki rendelet útján gyomlálná ki magát a területi elvet a jogrendszerből.

Ebből 2020 januárjában annyi valósult meg, hogy a Fehér Ház arra kötelezte az amerikai konzulátusokat, hogy ne adjanak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító nem-bevándorló vízumot állapotos nőknek (ezen a tartózkodási jogcímen utaztak ugyanis be korábban az állapotos nők amerikai területre).

A tanulmány szerzői egyéb lehetőségeket is felsorolnak

A tanulmány szerzői jó megoldásnak tartják azt az irányt, amelyet Trump felvett az ideiglenes tartózkodási vízum korlátozásával. Ezt a vonalat erősítendő sorolnak fel további lehetőségeket is, s

közülük egyik sem vonja maga után közvetlenül az alkotmány módosítását.

Ezek között szerepel például a statisztikák megerősítése, részben a szülési turizmussal érintett területek (például New York) intézményeiben tevékenykedő egészségügyi dolgozók felmérésekbe való bevonása, részben pedig annak feltérképezése útján, hogy pontosan milyen költségvetési teherrel jár a szülési turizmus.

A tanulmány szerzői módosítanának a bevándorlási eljáráson is azzal, hogy a vízum kiadását megelőző kérdéssort bővítenék a szülési szándékra vonatkozó egyenes kérdésekkel (megjegyzés: ami annak tükrében, hogy a vízum kiadását milyen kérdések előzik meg, egyáltalán nem számít indiszkrétnek).

A jelenség visszaszorítása jogalkotás útján hatékonyabbá válhat: a tanulmány szerzői szerint akár bírságot is kilátásba lehetne helyezni azokkal szemben, akik kizárólag szülési céllal utaznak amerikai földre. Szintén célravezetőnek gondolnák a szülési turistáknak az Egyesült Államokba való beutazástól történő eltiltását huzamosabb időre – akár 10 évre is.

Az eredeti tanulmányt itt olvashatja el.

Dobozi Gergely

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2020. október 20. 16:03
szulesi szandek :D terhessegi teszt, aztan a bevandorlasi hivatal munkatarsa erenyovet csatol az asszonyra a hataron )))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!