Svédország lépést tett a szigorúbb migrációs politika felé

2020. szeptember 21. 20:04

Svédországban a migráció kérdésköre továbbra is megosztja a politikai pártokat. A skandináv ország kitart az engedékenyebb migrációs politika mellett, azonban szigorítja a letelepedés feltételeit.

2020. szeptember 21. 20:04
null

A svéd parlament migrációs munkacsoportja 2019-ben azzal a célkitűzéssel alakult meg, hogy a jövőbeli svéd migrációs politika számára széles körű politikai konszenzust teremtsen. Ez azonban nem sikerült, mivel a pártok nem tudtak megállapodni egy olyan átfogó vízióban, amely mögött meglenne a biztos parlamenti többség. A munkacsoport azonban szeptember közepére elkészített egy migrációs jelentést, ami a pártok által felvetett 26 intézkedés-javaslat részleteit összegzi.

A dokumentum értelmében szigorodnának az állandó tartózkodási engedély megszerzésének feltételei, az engedély kézhezvételéhez nem lesz elegendő a letelepedés idejének igazolása. A jövőben csak azon személyek kaphatnának állandó tartózkodási engedélyt, akik rendelkeznek svéd nyelvtudással, önerőből el tudják tartani magukat, rendelkeznek erkölcsi bizonyítvánnyal, illetve legalább 3 évig ideiglenes tartózkodási engedély birtokosai voltak. A javaslat szerint az első két feltétel alól csak a gyermekek, illetve a nyugdíjjogosultsággal rendelkezők mentesülnének, míg a jó magaviselet bizonyítása alól csupán a 15 év alattiak.

A parlamenti bizottság továbbá azt javasolja, hogy a menekültként elismertek az első kérelmezés során 3 évig érvényes tartózkodási engedélyt kapjanak, amennyiben nemzet- vagy közbiztonsági okok nem szólnak ez ellen. A 3 év lejáratakor további 2 évig érvényes engedélyt kaphatnának. Ez azt jelenti, hogy

a svédek nem kívánnak visszatérni ahhoz az engedékenyebb migrációs politikához, ami 2016-ig állandó tartózkodási engedélyt adott a bevándorlók számára. 

A hozzátartozói bevándorlás – vagyis a családegyesítéshez való jog – azonban továbbra is fennmaradna. Így amennyiben egy bevándorló időben korlátos tartózkodási engedéllyel rendelkezik, és belátható időn belül állandó tartózkodási engedélyt kap, akkor közeli hozzátartozója – így többek között házas- vagy élettársa, valamint gyermekei – is azonos hatályú engedélyben részesülhetnek. 

A migráció körüli viták a svéd belpolitikában várhatóan tovább fognak éleződni, mivel a jelenleg hatályos ideiglenes migrációs törvény 2021. július 19-én hatályát veszti. Addig az időpontig tehát meg kell hozni, illetve életbe kell léptetni egy új jogszabályt,

ellenkező esetben a 2016 júliusáig hatályban volt, liberális migrációs törvény lép ismét életbe.

A legélesebb ellentét továbbra is a két kormánypárt, a Szociáldemokraták és Zöldek között feszül: míg a nagyobb kormánypárt nyitott a politika szigorítására, addig a Zöldek minden erre irányuló javaslatot elleneznek, és nyitottabb, liberálisabb svéd bevándorlási szabályokat szorgalmaznak.

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marslaki
2020. szeptember 25. 10:48
Ideje lenne elkezdeni a vasfüggöny felújítási terveinek tendereztetését.
luisbathhelena
2020. szeptember 25. 10:47
A szar kenegetése, hátha ibolyának érzik majd. Svédisztánnak annyi.
Bitrex®
2020. szeptember 25. 10:46
Ezt már cseszhetik. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt kellett volna.
KovacsicsG
2020. szeptember 25. 08:46
Eső után köpenyeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!