A tagállamok dönthetnek arról, hogy milyen növényvédő vegyszert alkalmaznak

2020. október 13. 16:28

Az Európai Bíróság engedélyezte a tagállamok számára, hogy még akár a közösségi szintű szabályok ellenében is saját hatáskörben dönthessenek bizonyos rovarirtó szerek alkalmazhatóságáról. Döntésükről azonban kötelesek tájékoztatni a Bizottságot. 

2020. október 13. 16:28
null

Október 8-ai ítéletében a legfőbb uniós bírói testület engedélyezte a tagállamok számára, hogy önállóan döntsék el, hogy mely rovarirtó szerek alkalmazását engedik és melyeket nem.

Magyarán olyan szerek alkalmazásától is elállhatnak, amelyek használatát az Európai Bizottság egyébként engedné,

a döntésről azonban minden tagállam köteles értesíteni a testületet.

A döntés érinti a neonikotinoid hatóanyagokat is, amely egy olyan rovarölő hatású vegyszercsoportot takar, amelyeket jellemzően állománykezelésre és vetőmagcsávázásra használnak főként a kukorica, repce, napraforgó, cukorrépa és kalászos növénykultúrákban.

A neonikotinoidok alkalmazását a francia kormány tiltotta meg, s ennek kapcsán indult eljárás a tagállammal szemben azt követően, hogy egy mezőgazdasági érdekképviseleti szervezet (Union des industries de la protection des plantes) beperelte a francia államot. 

Ahogy arra az Euractiv beszámolója is utal, a rovarirtószer-lobbi arra hivatkozással ment neki a francia kormánynak, hogy a döntés nincs összhangban azzal az uniós szabályozással, amely harmonizálná a növényvédő szerek alkalmazását a 27 tagállamban.

A Bíróság azonban Franciaország javára ítélt, arra a következtetésre jutva, hogy

a tagállamok „egyoldalúan meghatározhatják a rovarok elleni védekezés módját,

ha azt megelőzően tájékoztatták az Európai Bizottságot az egyes vegyszerekkel szembeni aggályaikat illetően, és a Bizottság nem intézkedett e tárgyban.”

Noha az Európai Unió Bírósága magát a vitát nem döntötte el, és az ügy az ítélet iránymutatásai mentén francia nemzeti bíróságok előtt folyik tovább,

a döntés precedensértékű a tekintetben, hogy más tagállami bíróságok és hatóságok számára is alkalmazható.

„Az ítélet megerősíti, hogy [a tagállamok] igenis felvehetnek a jelenleginél védelmezőbb pozíciót, amikor állampolgáraik és környezetünk egészsége forog kockán” – kommentálta a Bíróság döntését Martin Demine, a Pesticide Action Network Europe (PAN) szakértője, hozzátéve, hogy a kormányok számos esetben tartanak az agrokémiai vállalatok tömeges kereseteitől.

Mint ismeretes, a vegyszercsoportot szakmai kritikák legfőképpen azért érik, mert használatuk összefüggésbe hozható a méhpopuláció gyérülésével (a hatóanyag rontja a méhek tájékozódóképességét, memóriáját és termékenységét).

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2020. október 21. 20:56
"A magyar méhészek már régóta tudják, hogy a repce pusztítja a méhet. Csak azt nem tudták (remélem, most már azért eszméltek), hogy ez amiatt van, mert a repceföldeket agyongyomírtózzák." Te ezt honnan tudod ilyen biztosan, mondták, vagy magadtól jöttél rá? A repcét mindig is gyomirtózták, de nem csak azt, hanem minden növényt még a kapásokat is. Elhamarkodott ítéletek helyett meg kéne várni míg valami korrekt vizsgálat születik ez ügyben. Ilyenek még nincsenek, ezek a tiltások csak a zöld lobbi nyomására születtek és félő, hogy ha így megy tovább a gyereket is kiöntjük a mosdóvízzel.
cutcopy
2020. október 15. 03:27
Azért néha nagyvonalúak ezek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!