Nemet mondott az azonos neműek párkapcsolatára Lettország

2020. október 30. 11:05

A lett törvényhozás tegnap az azonos neműek kapcsolatának törvénybe iktatására irányuló népi kezdeményezés elutasítása mellett döntött, a téma azonban továbbra is napirenden lesz Lettországban.

2020. október 30. 11:05
null

Az azonos neműek élettársi kapcsolatának bejegyzéséről szóló petíciót több mint 10 ezer állampolgár írta alá, így az a lett parlament elé került. Marija Golubeva, a liberális Fejlődésért/Igent Mondunk pártszövetség képviselőnője – aki homoszexualitását nyíltan vállalja – felszólalásában hangsúlyozta, hogy

Lettország azon utolsó európai országok egyike, ahol még nem lehetséges a polgári partnerség bejegyzése.

Sokan ezért olyan európai országot választanak új otthonuknak, ahol a törvények nem akadályozzák, hanem támogatják az azonos neműek párkapcsolatát.

A lett parlament Mandátum, Etikai és Beadványok Bizottsága a képviselőket a kezdeményezés leszavazására buzdította. Janīna Kursīte-Pakule, a Bizottság elnöke jelezte, hogy a javaslat alkotmányellenes, mivel a Lett Köztársaság Alkotmánya egy férfi és egy nő alkotta szövetséget ismer el bejegyezhető kapcsolatként. Így alkotmánymódosítás nélkül nem lehet elfogadni a kezdeményezést, azonban ehhez önmagában nem elég 10-15 ezer állampolgár aláírása.

A képviselők végül 55-30 arányban leszavazták az állampolgári indítványt. 

Az azonos neműek kapcsolatának bejegyzése körüli vita várhatóan tovább bonyolódik Lettországban, mivel Marija Golubeva liberális politikus felszólalásában jelezte, hogy leszavazás esetén a kezdeményezők újabb petíciót nyújtanak majd be. 

Gergi-Horgos Mátyás 
 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. január 13. 22:17
Győzzön a normalítás. Nagyon helyes.
egyvilág
2020. november 03. 19:08
Egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a homoszexualitásról: https://egyvilag.hu/temakep/051.shtml (A kisbetűt ki lehet hagyni benne.) Érdekes lehet továbbá a következő bevezető a gender tanba: https://egyvilag.hu/temakep/050.shtml
oskar
2020. november 02. 21:04
Azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata Magyarországon lehetséges. Úgy tudom. Az alaptörvény az azonos neműek házasságát nem engedi meg, amit helyesnek tartok mert azt évezredek óta lefoglalta egy férfi és egy nő szerződéses v. Isten előtti kapcsolata. Én nem ellenzem az azonos neműek lapcsolatát de igazán lehetnek kreatívok és találhatnának más szavakat a házasságra, férjre, feleségre, férjesre, nősre. Ha már szivárvány és szines akkor lehet színesebb is az ez irányú fogalmak.
T. Péter
2020. november 02. 21:03
Az élettrási kapcsolat és a pávatoll között legalább akkora távolság van, mint Tormay Cécile és egy jó író között. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!