Kormánykoalíciós torpedót követően lekerült a német parlament napirendjéről a home office törvény

2020. október 07. 16:43

Mivel a CDU és a CSU prominens politikusaiból heves tiltakozást váltott ki, a német Szövetségi Kancellári Hivatal levette napirendről a home office általános bevezetését célzó jogszabály-tervezetet. A javaslat legalább 24 munkanapot biztosított volna otthoni munkavégzésre.

2020. október 07. 16:43
null

Elutasította a német Szövetségi Kancellári Hivatal a home office bevezetéséről szóló törvénytervezet benyújtását. A hivatal azt követően döntött így, hogy a tervezet heves tiltakozást váltott ki CDU/CSU-kormánykoalíció képviselőiből. A törvényjavaslatot ennek megfelelően a kancellária nem tartotta alkalmasnak a szaktárcák közötti további egyeztetésre, így lekerült a parlament napirendjéről. – írja a die Zeit.

Az úgy nevezet „mobil munka törvény”

lehetővé tenné a munkavállalók számára azt, hogy évente legalább 24 napot igényeljen munkáltatójától otthoni munkavégzés céljából, aki a javaslat értelmében csak akkor tagadhatná meg ezt a lehetőséget a munkavállalótól, ha a tiltás szervezési vagy üzemi okokkal indokolható.

A tervezet előterjesztőjeként nyilatkozó Hubertus Heil (SPD) szociális és munkaügyi miniszter szerint a munkajog módosítása jelentősen könnyítené azon német családok életét, amelyekben mindkét szülő dolgozik; a gyakorlatban ugyanis lehetővé válna, hogy mindkét szülő felváltva dolgozhasson otthonról hetente egy napot.

A törvény a világjárvány apropóján született volna meg, ugyanis az előterjesztő szerint a koronavírus kapcsán előállt helyzet rávilágított arra, hogy az otthoni munkavégzés koncepciója szélesebb körben életképes, mint ahogy arra előzetesen számítani lehetett.

Heil rámutatott arra is, hogy noha a fiatalabbak körében a távmunka igencsak elterjedt, s a lehetőséggel számos munkáltató kész is élni, sokak számára még mindig nem nyílt meg ez a lehetőség.

A koncepció értelmében ráadásul

a 24 nap törvényi minimumnak számítana, ettől felfelé egyedi vagy kollektív megállapodások keretében el lehetne térni.

A törvény célja ennek megfelelően, hogy általánosan ne lehessen elutasítani ezt a lehetőséget, figyelembe véve azt is, hogy természetesen bizonyos munkakörök nem teszik lehetővé az otthoni munkavégzést.

A kormánykoalíció arra hivatkozással utasította el a tervezetet, hogy annak elfogadása súlyos beavatkozásnak minősülne a vállalati életviszonyokba, ugyanis így bárki bármikor igényelhetne home office-t. A CSU alternatívaként inkább a munkaidő rugalmasságán dolgozott volna. 

Christoph Ploß (CDU), Hamburg tartomány elnöke egyenesen használhatatlannak nevezte a javaslatot, és értetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy miért épp a koronavírus-válság alatt akarja az előterjesztő még kiszámíthatatlanabb körülmények közé taszítani a munkaadókat.

Kritikával fogadta továbbá az előterjesztést többek között Armin Laschet (CDU), Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke, Peter Altmaier ugyancsak CDU-s gazdasági miniszter és Markus Blume, a CSU főtitkára is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. október 13. 18:47
A németek reménytelenül önsorsrontók. Ha valamikor, hát épp a covid járvány idején lenne értelme egy ilyen lehetőségnek. Bármikor kimaradhat a gyerek a vírus miatt a suliból! Fertőzésveszélyes a tömegközlekedés, önkéntes karanténba vonulna valaki, mert nem érzi jól magát, stb.stb. Na, de német politikusok ...
robag
2020. október 10. 06:38
A tőlünk nyugatabbra élő népek ugyan gazdagabbak nálunk, de ezzel arányosan egyre hülyébbek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!