Az Egyesült Királyság is szigorít beruházásvédelmi szabályain

2020. november 12. 18:54

Az egyesült államokbeli és kontinentális jogalkotás folyamatait tükröző brit szabályozás különösen az „ellenséges és közvetlen külföldi beruházások” tekintetében húzná szorosabbra a gyeplőt. Szakértők szerint erre Kína vállalati terjeszkedése miatt van szükség.

2020. november 12. 18:54
null

A brit kormány új törvényjavaslattal állt elő, amely nagyobb nyomozási és beavatkozási mozgásteret adna a hatóságoknak az „ellenséges és közvetlen külföldi beruházások tekintetében”.

A The National Security and Investment Bill (a nemzetbiztonság és a beruházások kölcsönhatásaival foglalkozó törvényjavaslat) névre hallgató jogszabály többletjogosítványokat adna a hatóságok számára bizonyos, a mesterséges intelligenciával, kvantumtechnológiával, automatikus robot-technológiával foglalkozó brit cégek felvásárlása esetén.

A többletjogosítványokat akkor lehetne alkalmazni, ha az ügylet nemzetbiztonsági aggályokat is felvet.

A javaslat további jellemzője, hogy amennyiben átmegy a parlamenten, nemcsak a vállalati egyesülésekre (M&A), hanem az azt övező tulajdonátruházó ügyletekre is vonatkozik, ideértve a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tranzakciókat is. 

Szakértők szerint a javaslat ezzel fontos

joghézagot pótolna ki a brit jogrendszerben, amire a csaknem két évtizede hatályban lévő Enterprise Act (vállalati törvény) alkalmatlan volt.

Az Egyesült Királyság továbbra is a legvonzóbb beruházási célországok között kíván szerepelni…de ne legyenek kétségeik az ellenséges gazdasági szereplőknek: nem lehet hátsó kapun bejutni az Egyesült Királyságba” – fogalmazott nyilatkozatában a tervezet kapcsán Alok Sharma pénzügyi államtitkár. 

A javaslat értelmében, a jogellenesség feltárása esetén a beruházó globális árbevételéből vonatkoztatott bírságot köteles fizetni, de tisztségviselői úgyszintén számolhatnak öt évig terjedő szabadságvesztéssel is.

Érdekesség a törvénnyel kapcsolatban, hogy az öt évre visszamenőleges ellenőrzést is lehetővé tenné a kormányzati szervek számára – ez a szabály azonban nem vonatkozik a törvény parlamenti előterjesztését megelőzően megindult beruházásokra.

Habár az új jogszabály számos beruházó számára kedvezőtlen, érdeklődéssel várjuk, hogy a kormányzat hogyan alkalmazná mindezt a gyakorlatban” – nyilatkozta Barri Mendelsohn londoni ügyvéd a Fortune-nek, aki szerint a törvényjavaslat konkrétan Kína vállalati terjeszkedését hivatott meggátolni.

A mostani jogalkotás illeszkedik azon kormányzati célkitűzések közé, amelyeket az Egyesült Államok és Ausztrália vonatkozó szabályai is tükröznek

(előbbi a 2018-as Foreign Investment Risk Review Modernization Actet, utóbbi pedig az 1975-ös Foreign Acquisitions and Takeovers Act módosítását tudja felmutatni hasonló területen).

Nemcsak a tengerentúlon folyik a beruházásvédelem reformja: Németország, Franciaország és Olaszország is szigorított a szabályozásán, jellemzően csökkentve azokat a jogszabályi értékhatárokat, amelyek a beruházások hatósági kivizsgálását előidézik.

Mindez illeszkedik az Európai Bizottság célkitűzései közé is, amelyek a sérülékeny európai székhelyű vállalatok védelmét hivatottak elősegíteni a koronavírus idején.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. november 16. 20:02
Ez is egy figyelemre méltó ügy - lesznek követendő és elvetendő példák. Ez az előbbi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!