Boualem Sansal: Az iszlámot nem lehet megreformálni

2020. november 26. 16:39

Boualem Sansal Die Weltnek adott interjújában a politikai iszlám, az iszlám hit és a Nyugat társadalmainak kölcsönhatásáról beszélt. Kritikai észrevételei arra hivatottak rádöbbenteni az olvasót, hogy a Nyugat bármennyire is törekszik a megértésére, csak a felszínt kapargatja az iszlám kapcsán.

2020. november 26. 16:39
null

Ritkán érkezik az iszlám világból az egész iszlámra kiterjedő éles kritika, azonban Boualem Sansal kritikai észrevételei nemcsak az iszlám fundamentalizmust, hanem az egész vallást illetik a Die Weltnek adott interjújában.

Sansal észrevételei közé tartozik, hogy az iszlamizmust nem lehet megreformálni. Szerinte

az elmúlt évek iszlamista terrortámadásai csupán a kezdetet jelentették, így Európának sokkal hatékonyabban kell majd a jövőben védekeznie.

"A politikai iszlám hírvivői tudják, hogyan és miképpen lehet besimulni az adott ország társadalmába. Algériában, Szíriában és Irakban mindez tendenciózusan a totális háborúig fajult, köszönhetően az ideológia nagyon is hatékony háborús propagandájának, harcosainak és a rendelkezésre álló eszközállománynak. Európában mind politikai, kulturális és szociális szempontból e tendenciák legelején állunk. Azonban bármikor, ha erre lehetőség adódik, a politikai iszlám hívei a gerillatechnikáktól sem visszariadva terrortámadásokat követnek el" - értékel Sansal.

Sansal a politikai iszlámot tökéletes hadigépezetnek tartja, amely kihasználja az Európa sokféleségéből fakadó krízist. Mindaddig nem fog tehát leállni - állítja Sansal - amíg az egész világ nem lesz az iszlám uralma alatt. S

még az sem jelenthet megoldást, ha a Mohamed-karikatúrák ábrázolását betiltják - ez ugyanis csak egy újabb győzelem az politikai iszlám számára.

Az iszlámkritikus rámutat, hogy a nyugati demokráciák hajlamosak alábecsülni a fő vizsgálódási spektrumokon kívül eső országok jelentette veszélyt, így számos gazdasági, politikai és katonai szempontból gyengének tekinthető toborzó ország marad radar alatt (szerinte ugyanis a Nyugat túlságosan is Kína és Oroszország befolyásszerzésével van elfoglalva).  

A Nyugattal szembeni kritikái közé tartozik az is, hogy ezek a társadalmak vajmi keveset tudnak a "muszlim univerzumról", s nem ismerik az árnyalatbeli különbségeket sem. Így hát csekély reális esély mutatkozik arra, hogy a nyugati politikusok helyesen azonosítsák a hitüket védő békés muszlimokat a politikai iszlám eltökélt harcosaitól elválasztó vékony határvonalat.

Mindeközben - figyelmeztet Sansal -

az iszlám határokon átnyúlóan mintegy 1.5 milliárd hívővel rendelkezik, s ezek az emberen mind az öt kontinensen jelen vannak.

Sansal ugyanakkor megjegyzi: ezek többsége békés hívő, nem pedig a politikai iszlám által behálózott radikális.

Sansal szerint a Macron által kívánt iszlám felvilágosodás nem fog bekövetkezni, mivel struktúrájából kifolyólag képtelen a megújulásra.

Az iszlám megreformálása ugyanis már ott akadályokba ütközik, hogy a vallás a Koránban rögzített belső logika szerint működik.

Macron pedig egy politikus, aki nem jogosult arra, hogy egyáltalán definiálja, hogy mit is jelenthet egy iszlámon belüli felvilágosodás, hiszen erre még a legbölcsebb muszlim vallástudósok sem vállalkoznak.

Éppen ezért Sansal csak derülni tud azon, ha egyes, az iszlámmal kapcsolatban fogalmatlan nyugati keresztények meg akarják mondani az iszlám híveinek, hogy hajtsanak végre egy ahhoz hasonló felvilágosodást, mint amilyen a Nyugat maga is átesett. Ez a leegyszerűsítés ugyanis azt sugallja: "ha mindezt megteszitek, kaptok egy csinos másolatot, amellyel civilizált iszlám-hívekként hozzáférést kaptok a nyugati világhoz."  

Ráadásul Franciaország társadalma várhatóan rövid időn belül túllép Samuel Paty tragédiáján, és az élet megy tovább a szokott kerékvágásban. Ezen pedig az sem változtat, ha a francia hatóságok néhány iszlamistát letartóztatnak és hazatoloncolnak - a politikai iszlámmal ugyanez nem tehető meg.

Sansal algériai származású író, iszlámkritikus, közgazdász, számos könyvében a náci ideológiához hasonlítja az iszlám fundamentalizmust.

Dobozi Gergely

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2020. december 03. 10:37
Mert az iszlám altétele, dogmája, hogy amit a Korán leír, azt nem változtathatja meg senki! Nem " modernizálhatja" nem írhatja át...stb senki. Azt pontosan úgy kell érteni, értelmezni, ahogyan azt I.SZ. 660-860 ig tették. A Korán nem egy Biblia, amit követni érdemes ( mint a keresztényeknél, például! ) hanem egy életvezetési, a napi dolgokat szabályozó előírás! Amit be kell tartani! ( Nincs meg a választás lehetősége, mint a keresztény tanokban.) Az iszlámot, csak erővel, ( fegverrel! ) lehet kordában tartani! Ezt tették az arab "diktátorok" is! Ahol nincs fegyveres ellenállás, ott az iszlám erőszakosan véresen terjeszkedik! Lásd az afrikai néger országok egy részét, vagy netán Egyiptomot.
Trüpéma
2020. december 02. 21:25
Teljesen téves interpretáció! Nem lemaradva vannak, és miért ne lehetne megreformálni? Vissza lehet térni Mohamed eredeti kijelentéseihez: Az maga lesz a terror előretörése. A fiatal hívők keresik az önazonosságot, az eredeti kifejeződését, éppen ezért egyre radikálisabbak lesznek, vagy megcsömörlenek, és elutasítják az iszlámot.
Gullwing
2020. december 02. 20:46
Tehát az iszlám csak az erőből ért. Az oroszok ezt már bemutatták miként működik.
Volo
2020. december 02. 20:46
"A fiatal hívők keresik az önazonosságot, az eredeti kifejeződését, éppen ezért egyre radikálisabbak lesznek, vagy megcsömörlenek, és elutasítják az iszlámot." A fiatal hívők, másod sőt harmadik generációs migránsok. S most keresik, azt amit a szüleik, nagyszüleik sem találtak meg. Az iszlám az egyetlen össze tartó erejük, a valahova tartozás egyetlen lehetősége számukra! Majd pont attól fognak megcsömörleni.. Semmit nem tudsz az iszlámról, s arról, hogy az emberek hogyan élik meg azt. Egy vallástalan soha nem érti meg soha nem érzi át ezt a dolgot! Pont azt érzik a muszlimok a liberális világban! Egy keresztényt, egy eltévelyedettnek vélnek. Míg az ateistát, pusztítani való ősellenségnek! S ez nem változtat azon, hogy ennek ellenére használják őket, mint egy eszközt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!