Nincs elegendő pénzügyi mozgástér a német haderő fejlesztésére

2020. november 11. 15:41

A német vezetés továbbra is elkötelezett a hadipar fejlesztése mellett, hiszen a védelmi kiadások növelésével teljesíteni szeretné az Egyesült Államok irányába tette vállalásait. A pénzügyi keret azonban nem áll rendelkezésre, ez pedig alááshatja a német célkitűzéseket.

2020. november 11. 15:41
null

Heiko Maas német külügyminiszter hétfői televíziós interjújában hangsúlyozta, hogy Németország – Donald Trump elnök távozását követően – NATO-tagállamként továbbra is elkötelezett a védelmi kiadások emelése mellett. A külügyi tárca vezetője szerint Joe Biden beiktatásával a védelempolitikai kérdések nem fognak olyan központi szerepet játszani a kétoldalú kapcsolatokban, mint eddig. Azonban továbbra is fontos elemi lesznek a két kontinens együttműködésének, hiszen a multilaterális kapcsolatok előmozdítását támogató Bidennel szoros kapcsolatra törekszik Németország. 

A külügyminiszter kijelentését árnyalja, hogy

Németország egyik technológiailag legambiciózusabb hadfelszerelési projektjére, a légvédelmi rakétarendszerre egyelőre egyetlen eurócent sincs betervezve a költségvetésbe.

A megközelítőleg 13 milliárd eurós légvédelmi projektről még a 2021-es parlamenti választások előtt döntenie kellett volna a német törvényhozásnak, csakhogy a fejlesztés megvalósítására nem biztosítottak fedezetet a 2021-es szövetségi költségvetésben. 

A Bundestag 2021-es költségvetést véglegesítő ülésre november 26-án kerülhet sor. Azonban a költségvetéssel foglalkozó politikusok már aligha tudják betervezni a szükséges első részösszegeket, mivel magáról a rakétarendszer beszerzésről sem született végleges döntés.

A rendszer telepítését végző cég vezérigazgatója, Thomas Gottschild attól tart, hogy ha a beszerzéséről és finanszírozásáról hamarosan nem születik döntés, akkor a 2021-es választások, majd az azt követő kormányalakítási tárgyalások miatt a projekt ismét jelentős késést szenved: legkorábban talán 2022-ben kerülhet újra napirendre. A fejlesztésben szerepet vállaló mintegy 80 vállalat számára ez azt jelenti, hogy

a koronavírus-válság által sújtott gazdasági helyzetben nem biztos, hogy képesek lesznek megtartani a magasan képzett alkalmazottakat. 

Ráadásul jelenleg a német hadseregnek beígért más fejlesztésekre is hiányzik a pénz, a német haderő új fegyver- és járműbeszerzése veszélybe került. Habár a betervezett védelmi költségvetés a 2014. évi 32,4 milliárd euróról 2020-ra 45,2 milliárd euróra nőtt, az ezt megelőző időszakban a német hadipar folyamatos költségvetési megszorításoktól szenvedett.

Az elmaradt fejlesztések most nagyon sokba kerülnek Németországnak,

így nehezen elképzelhető, hogy az ország képes lesz teljes egészében betartani az Egyesült Államok irányába tett vállalásait. 

Gergi-Horgos Mátyás 
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. november 13. 23:44
Mennyivel olcsóbb lenne Oroszországot bevenni a NATO-ba ..a NATO eredetileg a Szovjetunió ellen jött létre..már okafogyottá vált .mivel a kommunisták már brüsszelben vannak
Akitlosz
2020. november 13. 23:15
Talán ha nem a barna betolakodó népségre költenék a német adófizetők pénzét, akkor jutna.
Harangláb
2020. november 13. 18:19
Majd a migránsok megvédik őket a további migránsoktól...:)
mediator01
2020. november 12. 13:16
A németek büszkén menetelnek a zsákutcájukba, dehogy foglalkoznak ők azokkal a következményekkel, amelyeket ilyen jelenségek idéznek elő: pl. elöregedő társadalom, 1,2-es születési ráta, multikulti, liberálfasizmus, "migránsintegráció" , terrorfenyegetettség, az atomerőművek kiiktatása okoz. "Wir schaffen das!" Ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!