Kényszerbeutalóval kötelezné egy német belügyminiszter a renitens koronavírusos polgárokat

2020. november 10. 16:38

Németország-szerte nagy visszhangja volt Thomas Strobl belügyminiszterének felvetése arra vonatkozóan, hogy zárt kórházba történő "kényszerbeutalóval" bírják jobb belátásra a karanténszabályokat megtagadókat.

2020. november 10. 16:38
null

Drasztikus intézkedéssel kötelezné az igazoltan koronavírus-pozitív, együttműködésre mégsem hajlandó állampolgárokat Thomas Strobl (CDU), Baden-Württemberg belügyminisztere. Az egyébként a CDU szövetségi alelnökeként is tevékenykedő politikus

zárt kórházakat állítana fel a karantén ellen tiltakozók számára, ahol a renitens betegek kötelező elszigetelését hajtaná végre "kényszerbeutaló" alapján.

Az intézkedés szükségességét Strobl azzal indokolta, hogy egyrészt a karanténtagadók mások életét, testi épségét veszélyeztetik, másrészt pedig Baden-Württemberg tartomány lakosságának joga van ahhoz, hogy a hatóságok hatékonyan védelmezzék őket az egészségüket veszélyeztető, de elkerülhető kockázatoktól – ilyen a koronavírus is.

Strobl az intézkedés jogalapját a fertőzésvédelmi törvény rendelkezései között találta meg, amely többek között a fertőző betegek elkülönítését is előírja. Az indokolás során a politikus kitért arra is, hogy a kényszerintézkedés

elrendelésére kizárólag a legvégső esetben, bírói végzés birtokában, és egy előzetesen lefolytatott közigazgatási eljárást követően kerülhetne sor

abból a célból, hogy a járvány további hullámait el lehessen kerülni.

Strobl felvetése azt követően szivárgott ki, hogy a CDU-s politikus levélben fordult Winfried Kretschmann (Zöldek) tartományi miniszterelnökhöz és Manfred Lucha (szintén Zöldek) tartományi szociális és egészségügyi miniszterhez. Strobl azért látta szükségesnek a fentieket megfogalmazni, mert a rendőrség információi szerint

az állampolgárok egy része még mindig nincs tudatában a helyzet súlyosságának, s a statisztikák szerint 10 ezer személyből minden tizedik valamilyen formában ellenszegül a korlátozásoknak.

Lucha büntető-korlátozó intézkedésként tekint Strobl javaslatára; a politikus hangsúlyozta, hogy a karanténtagadók egyedi eseteknek számítanak, számukra központi elkülönítő létesítmény létrehozása nem szükséges. Hasonlóan vélekedik Ute Vogt, a szövetségi parlament képviselője, a szocialisták (SPD) belpolitikai szóvivője is, aki szintén szabadságelvonásnak minősíti Strobl koncepcióját.

Ennél drasztikusabban fogalmazott Georg Maier (SPD), a belügyminiszterek konferenciájának jelenlegi elnöke, aki egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a karanténtagadók elzárását.

Óvatosabban reagált viszont Ralf Kusterer, a Német Rendőri Szakszervezet szövetségi elnöke, aki szerint érdemes lenne az alternatívákat is megvizsgálni, s a felvetést inkább abból az irányból támadta, hogy nehéz lenne megküzdeni a tiltakozók várható reakciójával, amennyiben az intézkedés valóban hatályba lépne.

Szemlézte: Dobozi Gergely

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2020. december 07. 22:41
Jó lesz az még másra is.....
dragstar
2020. december 07. 22:41
Wir schaffen das
Sterlichter zászlós
2020. december 07. 22:40
Az, hogy ki renitens azt persze ők mondanák meg. Meg azt is, hogy mikor ment ki belőle a vírus. Lehet hogy valakiben akár évekig lappanghat a fertőzés.....
luzitanxaver
2020. december 07. 22:40
"Wer infiziert ist, bestimme ich." Nem tanultak a történelmükből, arra ítéltetnek, hogy újraéljék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!