Politikai nyomás alá helyezi Macron a Franciaországi iszlámot

2020. december 01. 15:46

Ezen a héten esedékes a francia elnök és a Muszlim Tanács találkozója, amelynek alkalmával Macron a franciaországi imámoktól nem vár mást, mint hogy aláírják a „köztársasági értékrend kartáját”.

2020. december 01. 15:46
null

E héten várható Emmanuel Macron francia elnök és a Muszlim Tanács (Conseil français du culte musulman, CFCM) tagjainak találkozója, amelynek alkalmával a francia elnök aláíratná a Franciaországban tevékenykedő muszlim imámokkal az ország köztársasági értékrendjét deklaráló nyilatkozatot – írja a BBC. A dokumentum egyúttal tartalmazná a politikai iszlámtól való elhatárolódást és a külföldi befolyás elutasítását is.

Nem mindenki ért közülünk egyet a karta értékrendjével, illetve a dokumentum tartalmával” – nyilatkozta a BBC-nek Chems-Eddine Hafiz, a CFCM alelnöke, aki egyúttal a párizsi nagymecset rektori pozícióját is betölti. Hafiz ugyanakkor hozzátette: „az iszlám történelmi fordulóponthoz érkezett Franciaországban, és mi, muszlimok, most szembesülünk a felelősségünkkel.” Hafiz ennek kapcsán megjegyezte, hogy nyolc éve még gyökeresen máshogy vélekedett.

A kormányzati tervek szerint nyilvántartásba vennék a Franciaországban tevékenykedő imámokat, s aki aláírja a szóban forgó kartát, akkreditációt nyerne a további hitéleti részvételre.

Ahogy arra a BBC is emlékeztet, az intézkedés illeszkedik Emmanuel Macron francia elnök idén ősszel meghirdetett politikai célkitűzései közé az iszlamista radikalizmus megfékezése kapcsán. Macron e körben előre kívánta jelezni, hogy a radikalizmus elleni fellépés keretében a kormányzat nem kívánja korlátozni a vallásgyakorlást.

A lap hivatkozik arra is, hogy a muszlimok integrálása a francia társadalomba egyre sürgetőbb, tekintettel arra is, hogy Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim közössége – becslések szerint 5 millió fő.

Olivier Roy iszlám-szakértő szerint Macron kartája két fontos problémát vethet fel: egyrészt, diszkriminációt valósít meg, ugyanis címzettjei kizárólag muszlim prédikátorok; másrészt pedig nyilvánvalóan érinti a vallásszabadság kérdését.

A BBC által szintén megszólaltatott divattervező, Iman Mestaoui szerint az imámok szempontjából problémás, hogy a „francia értékrenddel” kényszerítik őket azonosulni, miközben sokak által ezek a személyek nem teljes mértékben franciaként vannak számon tartva az országban.

Máshogy vélekedik azonban Hassen Chalghoumi, a Párizs külvárosában található Drancy imámja. Szerinte az elmúlt évek terrormerényletei miatt a francia kormánynak lépnie kellett. Elismerte továbbá, hogy reformista nézetei ő maga is rejtőzködni kényszerül, ugyanis az elmúlt időszakban megszaporodtak az őt ért halálos fenyegetések.

Túl kell teljesítenünk az elvárásokat, hogy megmutassuk, hogy mi [muszlimok] a társadalom integráns részét képezzük, s hogy tiszteljük a francia törvényeket. Ezt az árat meg kell fizetnünk az extrémisták miatt.” 

A képen a párizsi nagymecset látható.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2020. december 05. 20:19
Azt hiszi, hogy majd az iszlám is olyan könnyen megadja magát, mint a kereszténység. Ezt hívják tudatlanságnak.
NagyLaci
2020. december 04. 20:35
Miért érzem úgy, hogy most az következik, hogy az iszlám fog nyomást gyakorolni franciaországra?
fatman
2020. december 02. 16:25
vajon hogy állnak Fro-ban a közvéleméynkutatások???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!