Románia: Orban bevenné a kormánykoalícióba az RMDSZ-t

2020. december 07. 11:56

A miniszterelnök négypárti koalíciót valószínűsít, a PSD nem kormányozna a PNL-lel, írja a Krónika.

2020. december 07. 11:56
null

Ludovic Orban romániai miniszterelnök szerint az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS, az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) alkothatja a kormánykoalíciót, Raluca Turcan, a PNL első alelnöke is kijelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nélkül fognak kormányt alakítani – írja a Krónika. Ugyanakkor a szociáldemokraták is kizárják a közös kormányzást a PNL-lel.

A liberális kormányfő szerint leghamarabb hétfőn kezdődhetnek meg az említett alakulatok közötti egyeztetések a kormány megalakulásáról. Orban úgy véli, az új összetételű törvényhozás december 21-én vagy 22-én tarthatja meg alakuló ülését, ezt követően lesz a kormányalakítás és az új kormányprogram bemutatása.

(Krónika)

(Fotó: Ludovic Orban román miniszterelnök /k/ beszél támogatóihoz a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti székházában 2020. december 6-án, a romániai parlamenti választások után. MTI/EPA/Robert Ghement)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. december 07. 16:05
A vasárnapi parlamenti választás részeredményeinek ismeretében biztosan kijelenthető, hogy nincs olyan párt amely egyedül tudna kormányozni és az is elmondható, hogy az RMDSZ nélkül nem lehet kormányt alakítani Romániában, még akkor sem, ha a Népi Mozgalom Pártja (PMP) esetleg bejut a parlamentbe - jelentette ki hétfő délelőtt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere. Az elöljáró szerint, ha a PMP nem jut be a parlamentbe, akkor a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és az USR-PLUS koalíciónak 47 százaléka, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koalíciónak 46 százaléka lesz. Egyértelmű tehát, hogy az RMDSZ lesz a mérleg nyelve, illetve az is egyértelmű, hogy az RMDSZ semmilyen körülmények között nem fog a szélsőséges AUR-al "barátkozni" és koalíciót alkotni - szögezte le Antal Árpád... https://www.maszol.ro/index.php/belfold/135864-antal-arpad-az-rmdsz-nelkul-nem-lehet-kormanyt-alakitani
Lorne Malvo
2020. december 07. 15:18
a PSD kiutalja nekünk erdélyt, nem azt mondta johannis? akkor én rájuk szavazok! :D végre a román baloldal is úgy viselkedne, mint a magyar, h kiárulja nekünk a saját hazáját :DDD
balbako_
2020. december 07. 14:18
Ezzel az Orbannal?
Aerion
2020. december 07. 12:51
És lesz közös koccintás Trianon emlékezetére? Ja nem, ezzel majd megvárják az új, demokratikus magyar, pontosabban magyarországi kormányt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!