A nácik által összerabolt műkincsek terhe nyomasztja Hollandiát

2020. december 07. 16:40

Egy, a hágai kormány által felkért szakértői bizottság szerint Hollandiának aktívan kellene keresnie a nácik által összerabolt műkincsek jogos tulajdonosait.

2020. december 07. 16:40
null

Az állami gyűjteményeknek és múzeumoknak szisztematikusan kellene kutatniuk műalkotások ezreinek eredetét – áll a jelentésben, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a testület.

A bizottság becslése szerint mintegy 4000 olyan műalkotás lehet a hollandiai gyűjtemények birtokában, amelyet a nácik a második világháború alatt vettek el tulajdonosától.

A szakértői bizottság megállapította, hogy Hollandiában 2007 óta már nem kutatnak aktívan a műkincsek törvényes zsidó tulajdonosai vagy örökösei után, ami ellentétes a Hollandia által is elfogadott nemzetközi elvekkel. A jelentés élesen bírálja az eddigi visszaszolgáltatási gyakorlatot is, nevezetesen azt, hogy az örökösök igényeinek elbírálásánál figyelembe veszik a múzeumok érdekeit is, ami ugyancsak ellentétes a nemzetközi normákkal. A törvényes állapot helyreállítása elsőbbséget élvez – hívják fel a figyelmet a dokumentumban.

A második világháború alatt a nácik rengeteg műalkotást vettek el zsidóktól és más üldözöttektől Hollandiában is. A háború után a szövetségesek sok műkincset átadtak a holland államnak azzal a megbízással, hogy kutassa fel a jogos tulajdonosokat.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2020. december 08. 12:00
Na akkor az németek orgazdái - Svájccal egyetemben - kezdhetik visszaadni a magyar zsidóktól elrabol műkincseket, értékeket. Mehet az államkincstárba, úgyis többszörösét kifizettük már "kárpótlás" címén. Ha nem tudjuk kitől lopták a nácik, csak forduljunk nyugodtan a nagy filantróp gyuribához, ő írogatta őssze a listát hogy mely zsidó családokat kell vinni a "reqvirálásra"..
C.Dömötör
2020. december 07. 21:30
Rabolt mindenki. A szovjetek verhetetlenek voltak ebben is, nekik volt külön egységük a műremekek ,,kimentésére". Az amerikaiak pedig megakarták menteni a műkincseket, legalábbis a hollywoodi mesékben. A valóságban az amerikaiak úgy loptak, mint a szarkák, a sírokat is kirabolták. Még a templomokban is feltörték a szarkofágokat, az egyházi, és világi méltóságok láncait, keresztjeit, mind elvitték. Goethe sem úszta meg, minden kitüntetése, gyűrűje eltűnt, csak a csontok maradtak.
u.cserkész
2020. december 07. 20:58
A nácik összerabolták, amit lehetett. A hollandok pedig orgazdák lettek. Igazán sajnálom őket, miközben oktatást tartanak az EU-ban tisztességről, jogállamiságról és egyéb baromságról.
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 07. 19:38
Van a hollandoknak ennél sokkal durvább is a rovásán. Talán azért pont a leghangosabbak, hogy ne hallatszódjon ki az igazság a zajból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!