Világszerte terjed a B.1.1.7 angol vírusmutáció

2020. december 30. 07:43

Az Egyesült Államokban is felbukkant a gyorsan terjedő vírustörzs, Biden figyelmeztet.

2020. december 30. 07:43
null

Az Egyesült Államokban is felbukkant kedden a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában. Colorado államban egy húszas éveiben járó férfinál mutatták ki a koronavírus délkelet-angliai, B.1.1.7 kóddal ellátott törzsét.    

Jared Polis coloradói kormányzó szerint a férfit önkéntes karanténban van Denver városában. Az egészségügyi hatóságok megpróbálják kideríteni, hogy kitől kapta el a vírust, ő ugyanis nem járt az elmúlt napokban olyan országokban, ahol már megjelent az említett vírusvariáns. Szakértők szerint a szóban forgó vírustörzs sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert SARS-CoV-2 vírusváltozatoknál. A coloradói egészségügyi hatóságok tájékoztatójában az szerepel, hogy az Egyesült Államokban forgalomban lévő vakcinák feltehetően védelmet nyújtanak ellene is.    

Az Egyesült Államok mind a fertőzöttek, mind pedig a koronavírus okozta halálesetek számát illetően az első helyen áll a világon. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a járvány kezdete óta közel 19,5 millión kapták el a koronavírust, és több mint 337 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Joe Biden megválasztott amerikai elnök kedden felhívta a figyelmet arra, hogy eddig mintegy kétmillió embert oltottak be az Egyesült Államokban, miközben Donald Trump leköszönő elnök azt ígérte, hogy az év végéig húszmillióan kapják meg az oltást. A január 20-án hivatalban lépő Biden arra figyelmeztetett, hogy amennyiben ilyen ütemben folytatódik az oltási kampány, évekbe telhet, mire minden amerikai megkapja a vakcinát. Biden azt tűzte ki célul, hogy hivatali idejének első száz napja alatt százmillió embert oltanak be a 330 milliós országban, ehhez azonban naponta egymillió oltást kell beadni, ötszörösére-hatszorosára növelve a vakcináció mostani tempóját. Közben Kamala Harris leendő alelnök kedden oltatta be magát a helyi televíziók élő adásában, hogy erősítse az amerikaiak bizalmát a vakcina iránt.

Svájcban és Tajvanon is megjelentek a koronavírus új, gyorsan terjedő változatai:

az először Angliában azonosított változatot öt embernél mutatták ki Svájcban és egynél Tajvanon, a Dél-Afrikában azonosítottat pedig két embernél Svájcban - közölte kedden este a svájci egészségügyi minisztérium válságkezelési igazgatója, illetve szerdán a tajvani járványügyi hivatal.

A svájci Patrick Mathys hozzátette: a vírus elleni védőoltás az országban egyelőre csak korlátozottan áll majd rendelkezésre, amíg a hazai gyógyszerfelügyelet jóvá nem hagyja többféle oltóanyag forgalmazását. Az országban eddig csak a Pfizer és a BioNTech vakcináját engedélyezték, és 107 ezer adag van belőle, ami az idősotthonok lakóinak és az egészségügy személyzetnek elég. Mostantól havonta 250 ezer adag importját tervezik, de ha közben a gyógyszerfelügyelet jóváhagyja a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináját is, akkor érkezhet több – tette hozzá Mathys.

Svájcban az utóbbi egy napban 4197 új fertőzéses esetet regisztráltak, amivel 442 481-re nőtt a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma. Ez a lakosságnak mintegy öt százaléka. Egy nap alatt 131, eddig összesen 6909 beteg halt bele a betegségbe.

Tajvanon is megjelent az először Angliában észlelt vírusvariáns - közölte szerdán a helyi járványügyi hivatal.

A beteg Nagy-Britanniából tért haza, most kórházban van, és állapota stabil. Emiatt a tajpeji kormány megtiltotta, hogy péntektől (január 1-jétől) bárki belépjen a szigetre, aki ott nem rendelkezik állandó lakhellyel. A kormány bejelentette még, hogy harmincmillió adag oltóanyagot tervez vásárolni, ebből csaknem húszmillióról már megállapodott, és ebből tízmilliót az AstraZenecától szerzi be. Az első szállítmány várhatóan márciusban érkezik meg. A harmincmillió a lakosság 65 százalékának beoltására lesz elég. Tajvan nagyon sikeresen védekezett mindvégig a járványban: mindössze 798 megfertőződést regisztráltak, és ezen belül hét haláleset volt.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. január 02. 21:00
Minden évben új változat jelenik meg, miért 2021 volna kivétel?
zara
2020. december 31. 08:00
a félelemszintet fenn kell tartani... 'Tajvanon is megjelent ' ott ahol 9 hónapja nem regisztráltak egy esetet sem és idáig sem engednek be egy külföldit se, állampolgároknak meg kötelező karantén van? nagyon hihető... az egész inkább arról szól h megmagyarázzuk miért kell örökre háziőrizetben lenned.... ja és ne feledd el beadatni a kisérleti vakcinát...3 havonta begyüjteni a pecsétet h szófogadó vagy... kell neked a polyethylene glycol...
Coccothraustes
2020. december 30. 11:30
Ezek szerint jobban állunk mint Svájc. Lehet visítozni, libernyákok.
123321
2020. december 30. 10:46
semmilyen vírus nem okoz akkora kárt, mint az iskolák bezárása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!