Demokratikus fékek nélkül korlátozhatják a közösségi médiumok a véleményszabadságot

2021. január 11. 19:33

Donald Trump és a közösségi média jelenlegi viszonya a véleményszabadság és a médiumok magánérdekei közötti feszültségre hívja fel a figyelmet – mutat rá a Financial Times, amelynek cikkéből következően a techóriások mostani magatartása jelentős politikatorzító hatással is járhat.

2021. január 11. 19:33
null

Nemcsak Washingon, de a Szilícium-völgy is gátat szabhat Donald Trump esetleges újrázási ambícióinak 2024-ben – veti fel a Financial Times hasábjain Hannah Murphy és Kiran Stacey annak kapcsán, hogy a Twitter a leköszönő elnök teljes pályás letámadásába kezdett a Capitoliumnál múlt héten lezajlott események miatt.

Ma úgy áll a dolog, hogy Trump sem a Facebookon, sem pedig a Twitteren nem képes megnyilvánulni, mindkét cégnek ugyanis eltökélt szándéka, hogy távol tartsa az elnököt az amerikai közvéleménytől. De a sor itt nem ér véget: a többi tech óriás, az Apple, a Google és az Amazon rögtön a Trump-szimpatizánsok által előszeretettel használt Parler nevű platform ellehetetlenítésébe kezdett.

Ahogy arra a Financial Times szerzői is rámutatnak, ezek az események olajnak számítanak a tűzre a véleményszabadság és a céges magánérdekek közötti egyensúly-eltolódásról szóló vitában. A szerzőpáros által megszólaltatott szakértő, Kate Ruane (American Civil Liberties Union) szerint ugyanis az rendben van, hogy sokak számára Trump jelenléte a közösségi médiában nemkívánatos;

a probléma ott kezdődik, hogy a Facebook és a Twitter üzemeltetői (algoritmusai) bármiféle fék vagy ellensúly hiányában moderálnak azokon a platformokon, amelyek az elmúlt évtized leforgása során milliárdok számára váltak a megnyilvánulás elsődleges fórumává.

A szerzők meglátása szerint a közösségi média üzemeltetői huzamosabb ideje a baloldal nyomása alatt állnak: Trump ellenzéke ugyanis régóta úgy tartja, hogy az elnök az erőszak, az összeesküvés-elméletek és a dezinformáció felerősítésére vállalkozott, amikor ezeket választotta elsődleges megnyilvánulási felületének (kiváltképp igaz ez a Twitterre).

Nem csoda hát – vélik a szerzők – hogy a Capitoliumnál történt rendbontás elegendő munícióul szolgáltak a nevezett techcégek vezetői számára, hogy határozott lépéseket tegyenek Trump megfékezésére.

Először a Facebook jelezte, hogy határozatlan időre felfüggeszti Donald Trump jelenlétét a közösségi médiában. A sorban Zuckerbergéket a Twitter követte (itt Trump nagyjából 88 millió követővel rendelkezik), amely Trumpot nemcsak saját felületén lehetetlenítette el, hanem azokat a fiókokat is blokkolta, amelyek potenciális „kiskapukat” jelenthettek a letiltott elnök számára (például a Fehér Ház fiókját is). A Facebook és a Twitter mögé a YouTube, a TikTok, a Pinterest és a Snap is beállt, így Trump a fősodratú közösségi média valamennyi felületén ellehetetlenült.

A Financial Times idézi Marco Rubio republikánus szenátort is, aki szerint „a legfőbb oka annak, hogy a nagy techcégek erre vállalkoztak nem más, mint hogy elkerülendő az őket célzó szigorításokat, jó pontokat szerezzenek a hatalomra lépő demokratáknál”.

A Financial Times elemzőcikke két tanulságra hívja fel a figyelmet a történtek kapcsán: egyrészt  a az óriás techcégek mostani viselkedése nagy nyomást helyezhet a Biden-adminisztrációra, ugyanis

most kiderült, hogy valójában mekkora hatalmat birtokolnak ezek a társaságok

– működésük felülvizsgálathoz való kötése éppen ezért indokolt.

A másik jelentős tanulság Trump agresszív „lemoderálása” kapcsán az az, hogy Donald Trumpnak igencsak beszűkültek a lehetőségei arra, hogy elérje akár a szimpatizánsait, akár a világ többi részét.  S bár ugyan Trump elindíthatja saját kommunikációs felületét – erre a politikus tett szándéknyilatkozatokat – ez a fórum is könnyen kérészéletűnek bizonyulhat. Könnyen megtörténhet ugyanis, hogy Trump felületét ha nem is közvetlenül az említett techcégek, hanem egy hozzájuk kapcsolódó webes tárhelyszolgáltató tiltja le.

Akárhogy is, azzal, hogy a 88 milliós Twitter-követővel rendelkező Donald Trump az amerikai közéletből blokkolásra került,

a politikus esélyei drasztikusan csökkentek arra vonatkozóan, hogy a Biden-adminisztráció ellenzékének központi figurájaként politizálhasson tovább.

Fotó: Stephan Schulz / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. május 12. 16:16
Van pofád ezt leírni miután a BLM és az Antifa gyilkosait, fosztogatóit semmilyen retorzió nem érte a Facebook és csatolt részei részéről? De Trumpot le kellett tiltani már a kampánya során is és akkor is, amikor azt mondta a tüntetőknek, hogy menjetek haza. Senkit se szólított fel arra, hogy hatoljon be a Capitoliumba.
mediator01
2021. január 25. 01:01
A techcégek annyira mohók, és ostobák, nem veszik észre, hogy az emberek szeme most nyílik rá az aljas manipulatív szándékaikra és ijesztően megnőtt hatalmukra. Csak így tovább!!
Dobrevne
2021. január 18. 09:03
Szóval csak a szívmelengető idea és nem a profit miatt csinálják? Ilyen szép világban élnénk?
rovan
2021. január 18. 09:01
Ha egyszer is korlátozni merik a magyar szólásszabadságot, legyen is bármiről szó, szájba lesznek baszva, de nagyon. Nincs joguk beleavatkozni. Itt mi döntünk, ők pedig végrahajatanak. Soros geciládáinak nincs hatásköre erre az országra. Velünk kell konzultálniuk minden Magyarország területére vonatkozó kérdésre, vagy az azt korlátozandóra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!