Egységes kormányzati stratégiát sürget a gender-ideológia ügyében a lengyel külügyminisztérium

2021. január 04. 16:51

A lengyel külügyi tárca szerint a gender-ideológia elleni hatékony fellépés érdekében összehangolt kormányzati fellépésre van szükség. Az uniós és nemzetközi dokumentumokban is fellehető gender fogalmának értelmezése vitás lehet, és akár Lengyelországgal szembeni politikai támadásként is szolgálhat.

2021. január 04. 16:51
null

Több lengyel sajtóorgánumban is megjelent a hír, miszerint egyes lengyel kormányzati szereplők komolyan foglalkoznak egy átfogó kormányzati politikai és kommunikációs koncepció összeállításával. A stratégia a „Gender-mentes Lengyelország” címet viselné, és egységes, koherens mederbe terelné a gender-ideológia kapcsán tett kormányzati megnyilatkozásokat és intézkedéseket. 

A koncepció kidolgozásának célja az, hogy

a gender-ideológia ellen folytatott harc egységes irányelvek szerint, tudatosan alakított kormányzati politika formáját öltse.

A lengyel minisztériumok eddigi gyakorlata a „gender” fogalmának kezelése terén eltérő képet mutatott. Ez elsősorban annak az eredménye, hogy az egyik kisebb koalíciós párt, a magát a legnagyobb kormánypártól, a Jog és Igazságosságtól (PiS) jobbra pozicionáló Szolidáris Lengyelország vezetője, Zbigniew Ziobro, valamint az általa vezetett igazságügyi minisztérium kelt ki radikálisan e fogalom megjelenési formái ellen. Más tárcák azonban saját szakterületükön belül nem vettek róla tudomást. 

A sajtó nyilvánosságra hozta, hogy most a külügyminisztérium fordult a kormányhoz azzal a céllal, hogy az összes tárcára vonatkozóan általános iránymutatást kérjen a gender fogalmát használó nemzetközi dokumentumokhoz való viszonyulás kérdésében. A kérést jegyző Pawel Jabloriski államtitkár kifejtette, hogy meglátásuk szerint egységes kormányzati viszonyulásra van szükség a fogalom használatának ügyében,

a gender ugyanis számos uniós dokumentumban megjelenik, és – mivel az uniós Szerződésekben nem szerepel – értelmezése vitás lehet.

Továbbá politikai támadások alapjául is szolgálhat, szerinte ugyanis a nemzetközi jogban jelenleg a férfi-női egyenlőség fogalma újraértelmezési kísérleteinek vagyunk tanúi. 

Az államtitkár hozzátette, hogy az egységes megközelítés olyan szempontból is fontos, hogy Lengyelország a PiS 2015-ös hatalomra kerülése előtt számos olyan dokumentumot fogadott el, amely tartalmazta ezt a fogalmat. Így most döntést és intézkedést igényelnek azok a korábbi dokumentumok, amelyeken már régebb óta szerepel a lengyel fél aláírása. A kezdeményezést támogatásáról biztosította Sebastian Kaleta igazságügyi államtitkár, a Szolidáris Lengyelország képviselője, aki elmondta, hogy annál is inkább örülnek a külügyminisztérium támogatásának ebben az általuk régebb óta felvállalt ügyben, hogy a külügyi tárca korábban számos alkalommal nem vette figyelembe az igazságügy észrevételeit. 

A külügyminisztérium kezdeményezése időben egybeesik a konzervatív-katolikus Ordo luris Intézet által koordinált állampolgári törvény-kezdeményezéssel,

amely a Lengyelország által 2015-ben ratifikált Isztanbuli Egyezmény felmondására irányul, és december 28-ig 150 ezren írták alá. Az egybeesés annyiban nem meglepő, hogy Jabloriski államtitkár 2016-os kinevezéséig maga is az Ordo Iuris elemző munkatársaként dolgozott. Az egyezmény felmondását Zbigniew Ziobro igazságügyminiszter többször is sürgette már, Mateusz Morawiecki pedig a koalíciós partner nyomására az alkotmánybíróság elé utalta azt, így Lengyelország jelenleg a taláros testület döntésére vár.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. január 13. 16:39
a külföldről pénzelt aktivista NGO-kat kéne felszámolni
Mich
2021. január 11. 21:07
"Gender-mentes"... Hülye név, de túl hosszú lenne leírni azt a bolond valóságot...
VeJoLa
2021. január 08. 19:47
A gender-ideológia végkifejlete: az önmegsemmisítést önmegvalósításként, a szülők jogfosztását gyermekjogként igyekeznek beállítani, az így előállt természetellenes állapotok elviselése pedig csak valamiféle (gyógy-,kábítószer, szociális, pszichés) függés árán lehetséges. Ennek kell elejét venni!
123321
2021. január 08. 19:47
V4 is csatlakozhatna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!