Járványügyi gócponttá alakult a francia-brit migrációs útvonal

2021. február 26. 14:21

Félő, hogy a Franciaországból az Egyesült Királyságba tartó illegális migránsok behurcolják a koronavírus új variánsait a szigetországba.

2021. február 26. 14:21
null

Matthew Rycroft, a brit Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a parlament alsóházának belügyi bizottsága előtt arról számolt be, hogy

súlyos járványügyi gócpont alakult ki a dél-angliai Napier Barracks menekültszálláson.

Az egykor katonai barakként használt épületegyüttesben januárban 178, februárban további 19 pozitív koronavírus esetet azonosítottak. A járvány terjedését azonban sikerült megállítani, a pozitív eseteket elkülönítő szálláshelyre szállították. 

Az államtitkár szerint az idei 197 eset a barakk 380-as fős kapacitásának nagyjából felét teszi ki, azonban a kérdés ennél bonyolultabb, ugyanis a tábor természetéből fakadóan rendszeresek a be- és kiköltöztetések. A Telegraph napilap értesülése szerint néhány bentlakó a közelmúltban felgyújtotta a komplexumot, mivel a hatóságok a járványkitörés ellenére nem költöztették ki őket.

Priti Patel belügyminiszter az ügy kapcsán kijelentette, hogy

a gócpont azért alakult ki, mert a bevándorlók nem tartották a szigorú társas távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Ugyanakkor a tárcavezető leszögezte, hogy a hatóságok mindent elkövetnek a koronavírus kordában tartása érdekében, a migránsok az érkezésük után 10 napig karanténban tartózkodnak. Továbbá a francia-brit hatósági együttműködésnek köszönhetően ma már az átkelések 70 százalékát képesek megakadályozni, és azok menedékkérelmét elutasítják, akik az Egyesült Királyságba érkezésük előtt biztonságos országokon is áthaladtak.

A Belügyminisztérium által nyújtott biztosítékok ellenére a Konzervatív Párt néhány képviselője nem elégedett az intézkedések szigorával. A kormánypárt egy csoportja, élükön Natalie Elphicke délkelet-angliai képviselővel azt követelik, hogy a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében a La Manche csatornán átkelt bevándorlókra is terjesszék ki a piroslistás országból érkezőkre vonatkozó, szigorított hotelkarantént.

A kérdés a képviselők álláspontja szerint azért akut, mert

az utóbbi napok tavaszias időjárásának, valamint a francia rendőrség spontán migránstáborok felszámolását célzó akciójának eredményeként ismét megugrott az Egyesült Királyságba illegálisan bevándorlók száma.

Csak február 22-én 170 átkelési kísérlet történt, ebből 49 esetben jártak sikerrel. Mindez azért aggályos, mert Franciaországban és több más migrációs tranzitállamban is gyorsan terjed a dél-afrikai és brazil vírusvariánst, miközben délkelet-angliai Doverben egy hét alatt 19 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

A brit kormány szóvivője ugyanakkor határozottan elutasította a képviselők felvetését, mivel elmondása szerint a hatóságok minden beérkező, a hatóságok által regisztrált migránst járványügyi karanténba helyeznek. A probléma azonban ezzel nincs megoldva, hiszen a hatóságok elől elmenekülő migránsok továbbra is komoly járványügyi kihívást jelentenek a szigetország számára. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!